nedonošenka

Mlada bojevnica z močno željo, da bi hodila

Gabrijel Toplak/Novice Svet24
29. 6. 2018, 06.50
Deli članek:

Zarina mamica Gordana, ki se ji v Sloveniji ni uspelo zaposliti, saj ves svoj čas namenja za zdravljenje hčerke, ji poskuša pomagati tudi s prodajo avtorskih knjig s pesmimi.

Osebni arhiv
Zara Sivčević

Zara Sivčević se je rodila v 28. tednu nosečnosti, 11. maja leta 2006 v Tuzli v Bosni in Hercegovini, in tedaj je malokdo verjel, da bo sploh preživela. Njena mama Gordana Bojanović Sivčević je za Novice Svet24 povedala, da je prvič zagledala hčerko v inkubatorju in česa tako drobnega, krhkega še ni videla nikoli prej. Deklica je bila dolga 30,5 centimetra in težka vsega 820 gramov. »Bila je nerazvita, imela je prehudo deformirano telo, nerazvite mišice. Zdravniki so postavili diagnozo cerebralna paraliza, imela je težave s kolki, stopali in hrbtenico. Zara ni mogla nadzorovati glave, niti ni imela koordinacije rok z njenim vidom,« pojasni njena mama Bojana.

Osebni arhiv
Kot dojenček je bila dolga 30,5 centimetra in težka vsega 820 gramov.

IMELA ŽE PET OPERACIJ

PROSTOVOLJNI PRISPEVKI ZA ZARO

Denarno pomoč za Zarino zdravljenje zbirajo starši na računu SI56 05100 7026430295, ki ga je odprla njena mama Gordana pri Abanki v Ljubljani.

Leto in pol po njenem rojstvu so nenehno obiskovali bolnišnice po Bosni in Hrvaški, vendar Zari niso znali pomagati. »Prišli smo tudi v Slovenijo, pregledali so jo v nevropediatrični kliniki v Ljubljani. Po pogovoru in predlogu zdravnika za njeno zdravljenje sva se odločili, da ostaneva v Sloveniji. Njen oče in brat sta ostala v Bosni,« pojasni Gordana. Dodala je, da je Zara do zdaj imela že pet operacij in opravila številne terapije. »Vsak dan naporno vadi s samo eno željo, da postane samostojna. Če nekoč ni mogla niti sedeti, to zdaj počne že sama. Tudi vstane in se, denimo, obrne. Je učenka osnovne šole v Kamniku, vozi ortopedsko kolo, plava, jaha. Govori slovenski in materni jezik,« o njenem napredku pove Gordana.

Osebni arhiv
Zarin napredek je opazen, danes že tudi jaha …

TERAPIJE BI ŽELELI PONOVITI

Kot tuji državljanki sta morali večino njenega zdravljenja stroške plačevati sami. Vseeno so Zaro letos vključili tudi v štirimesečni terapevtski program klinike v Zagrebu, ki je stal okoli 22 tisoč evrov, po njem pa je začela ob opornici celo hoditi. »Terapije bi želeli jeseni za dva ali tri mesece ponoviti, vendar bi nas to stalo dodatnih 15 tisoč evrov, česar pa si nikakor ne moremo privoščiti,« je sklenila Zarina mamica.

Osebni arhiv
… in v parku samostojno sedi ter se vozi s kolesom.