Nesreča?

Nemška natančnost? Eksplozija izstrelka na vojaški ladji

B.K.
1. 7. 2018, 18.00
Deli članek:

Prejšnji četrtek so nemški vojaki imeli nesrečo, ki po čudežu ni terjala večjih žrtev.

Youtube

Nemški vojaški mornarji so bili prejšnji teden priča pravemu ognjemetu na lastni ladji. Med vajami ob norveški obali je namreč v izstrelišču ostala ujeta raketa RIM-66. Izstrelek, ki je ostal na ladji je eksplodiral, v udaru in posledičnem požaru pa je bila dodobra poškodovana ladja pa tudi dva mornarja, ki sta takrat bila na krovu.

Čeprav je izstrelek, namenjen prestrezanju nevarnosti iz zraka, razneslo na krovu ladje, pa je bila škoda relativno majhna, verjetno zaradi posebne konstrukcije ladje: “Razred frigat Sachsen je bil dizajniran za prestrezanje sovražnih izstrelkov in letal. Opremljen je z 32 vertikalnimi izstrelišči tipa Mark41, ki so vgrajena v premec ladje. /…/ Čeprav inciden izgleda slabo, bi lahko bilo še mnogo huje. Eksplozija bi se lahko razširila na druge izstrelke, a se ni. Izstrelišča Mark 41 so namreč okrepljena in dizajnirana tako, da delujejo tudi, ko je ladja poškodovana v spopadu. Ta faktor je skoraj zagotovo zamejil škodo pri tem incidentu,” so nesrečo komentirali pri reviji Popular Mechanics.

Podobno nesrečo je sicer pred tremi leti imela tudi ameriška vojska.

Še vedno ni jasno, zakaj se je izstrelek zataknil, je pa frigata lahko priplula do norveške obale, kjer tudi poteka preiskava nesreče.