Prepoved vožnje, splava, ...

Šokantno: zakon, ki dovoljuje posilstvo

Polona Krušec / Novice Svet24
27. 6. 2018, 06.49
Deli članek:

Ženski položaj v družbi pomembno »napadajo« mnoge bizarne prepovedi, nevarnosti, omejitve in neenakosti. V katerih državah sveta je tako?

Profimedia
V nekaterih deželah dovoljujejo poroko z mladoletniki.
Savdijke za volan niso smele zaradi stroge interpretacije islama, ki pravi, da ženske niso dovolj inteligentne za vožnjo, prav tako naj bi vožnja lahko vodila v promiskuiteto.

Profimedia
Ženske iz Savdske Arabije poročajo o veselju in sreči, ker lahko vozijo.

V več kot 40 državah na račun nežnejšega spola veljajo nadvse čudni zakoni in prepovedi. V vsakdanjem življenju je tako ženskam mnogih narodnosti prepovedano opravljati enake poklice kot moškim, kratena jim je pravica do splava, ogrožena pa sta tudi njihova varnost in zdravje, saj so lahko celo posiljene in ugrabljene.

Začnimo v Rusiji, kjer je ženskam prepovedano opravljati več kot 400 različnih poklicev. Med drugim ne smejo postati voznice tovornjakov, gasilke, tesarke in mornarke. Ruska vlada menda s temi omejitvami ščiti življenje in zdravje žensk. Zanimiva prepoved velja tudi za kraljevo mornarico Velike Britanije, v kateri so ženske prav tako prepovedane.

Lepota pred varnostjo

Sicer pa je na zemljevidu sveta vsaj 18 dežel, kjer poročena ženska nima pravice delati brez dovoljenja svojega moža. V nekaterih državah obstajajo tudi omejitve, kot so, da ženska ne sme delati ponoči ali v baru, ne sme opravljati poklicev, ki imajo veliko opraviti s krvjo, kemičnimi substancami ali alkoholom.

Ena od bolj bizarnih prepovedi velja v Indiji, kjer je glavno prevozno sredstvo motor. Za tamkajšnje pripadnice nežnejšega spola, v nasprotju z moškimi, pravilo obvezne uporabe čelade ne velja, čeprav je nesreč ogromno, in to zato, da njihove pričeske in ličenje ostanejo nedotaknjeni.

Grozljiva realnost

Če prej omenjene omejitve oziroma prepovedi razumemo kot blažje, pa zdaj predstavimo nekoliko bolj radikalne. Začnimo s splavom, ki je danes še vedno prepovedan v vsaj petih državah sveta: na Malti, v Salvadorju, Dominikanski republiki, Vatikanu in Nikaragvi, in to tudi v primeru, če bi bilo ogroženo zdravje ženske ali celo njeno življenje. Splava ženska tu ne sme opraviti niti, če je nosečnost posledica posilstva ali incesta.

Nepredstavljiva je tudi toleranca do družinskega nasilja v Nigeriji; po kazenskem zakoniku je tam dovoljeno, da mož ženi zada poškodbe, če te ne ogrožajo njenega življenja. Na Bahamih, v Indiji, Pakistanu, Indoneziji in Singapurju pa je v veljavi zakon, ki možu dovoljuje posilstvo svoje žene, pri čemer storilec ostane nekaznovan.

Poroka z mladoletnico še ni stvar preteklosti; ponekod je še vedno legalna. Šokantno je dejstvo, da seznam takih države ni prav kratek. To lahko moški počnejo v Indiji, Pakistanu, Singapurju, Šrilanki, Tanzaniji, Indoneziji, Jordaniji, Nigeriji, Omanu in Gani.

Seznam bizarnih zakonov sicer dopolnjuje tudi zakonsko dovoljena ugrabitev ženske, če ugrabitvi sledi poroka. Prav tako moški ni kaznovan, če žensko posili in se nato z njo poroči. Vse to je današnja realnost Malte, otoške države Južne Evrope. Omenimo še Pakistan. Tu je v civilnih zadevah pričanje ženske vredno le za polovico pričanja moškega. Šele dve ženski, ki pričata o isti zadevi, sta torej enakovredni besedam pričanja enega moškega.

Profimedia
V Rusiji imajo ženske prepoved službovati kot gasilke.

Nekaj se premika …

Različne organizacije in povezovanja si močno prizadevajo, da bi se stvari spremenile, a so procesi zahtevni in počasni. Je pa znaten premik v tej smeri v minulih dneh uspel v Savdski Arabiji. Tu je bila vožnja ženskam prepovedana desetletja, minuli vikend pa so tamkajšnje ženske prvič lahko sedle za volan. Gre za ključen korak za svobodno gibanje nežnejšega spola, ki v z nafto bogati monarhiji živi v patriarhatu. Za številne bo vozniško dovoljenje pomenilo osvoboditev od zasebnih voznikov ali moških sorodnikov, pomeni pa tudi velike prihranke v družinskih proračunih.

Številne Savdijke so na družbenih omrežjih sporočile, da so srečne in da so čez vikend že prvič vozile ter svoje družine peljale na kavo ali sladoled, kar je v večini sveta nekaj povsem vsakdanjega, v Savdski Arabiji pa je to vznemirljiva novost.