Kazen

Kosovski Albanci pripravljeni plačati globe švicarskima nogometašema

R.T.
26. 6. 2018, 19.56
Posodobljeno: 26. 6. 2018, 19.58
Deli članek:

Po tem, ko je nogometna organizacija FIFA dva igralca švicarske nogometne reprezentance oglobila zaradi spornega načina proslavljanja gola proti srbski reprezentanci, so se za odplačilo kazni ponudili njuni rojaki iz vsega sveta.

Reuters
Xherdan Shaqiri

Granit Xhaka in Xherdan Shaqiri, etnična Albanca iz Kosova, ki igrata za švicarsko nogometno reprezentanco, morata plačati 8.600 evrov kazni po glavi, ker sta zmago reprezentance proslavljala tako, da sta javno z rokami upodobila simbol albanskega orla.

Švicarska reprezentanca, v kateri igra več etničnih Albancev pa tudi drugih priseljencev iz Balkana, je v petek z dvema goloma proti enemu slavila nad reprezentanco Srbije. Upodobitev albanskega orla Srbom v brk je bila tako očitna politična provokacija nasprotnikov.

A kot kaže, nogometašema ne bo potrebno pokriti sicer zanju nepomembne vsote. Po svetu se je našlo več posameznikov albanskih korenin, ki so jima pripravljeni priskočiti na pomoč.

Gani Dreshaj, kosovski poslanec iz vrst vladajoče Zveze za prihodnost Kosova, je v ponedeljek dejal, da je pripravljen plačati globi obema nogometašema.

Profimedia
Granit Xhaka

Dreshaju ob bok se je postavil kosovski minister za trgovino in industrijo Bajram Hasanialso, ki je dejal, da bi tudi on pristavil zraven k plačilu kazni.

Oba pa je prehitel Rilind Reka, albanski izseljenec v New Yorku, ki je že pričel s spletno kampanjo nabiranja sredstev za odplačilo kazni. Do sedaj je zbral že za več kot 6.500 ameriških dolarjev zavez k donacijam.

FIFA je sicer po prstih bolj lopnila srbski nogomet. Srbska nogometna zveza mora tako plačati 46.700 evrov zaradi nešportnega obnašanja srbskih navijačev, trener Mladen Krstajić pa bo moral odšteti 4.300 evrov zaradi komentarjev, ki jih je namenil sodniku.