Nevidni zaposleni

Najslabše sta plačevali največji stranki

Luka Tetičkovič / Novice Svet24
26. 6. 2018, 19.20
Deli članek:

Strokovni sodelavci v državnem zboru so tisti nevidni zaposleni, ki poslance pripravljajo na nastope v parlamentu, jim pišejo poslanska vprašanja in sestavljajo amandmaje na zakone.

STA
Poslanci državnega zbora brez strokovnih sodelavcev ne bi imeli časa pregledati vsega gradiva.
 V nasprotju s strokovnimi sodelavci poslanci prejemajo precej bajne plače. Osnovna bruto plača se začne pri 3660 evrih, kar neto nanese 2167 evrov. V plačo niso zajeti nadomestila in dodatki za članstvo v različnih parlamentarnih odborih. 

Pravno podlago za zaposlitev strokovnih sodelavcev najdemo v odloku o notranji organizaciji, delovnih mestih in nazivih v službah državnega zbora. Enajsti člen odloka določa, da državni zbor vsaki poslanski skupini zagotovi sekretarja, dva strokovna sodelavca in referenta. Ta delovna mesta so torej financirana neposredno iz državnega proračuna.

Najslabše plačujeta SMC in SDS

Največ takšnih sodelavcev je imela v prejšnjem parlamentarnem sklicu Stranka modernega centra (SMC), ki je po tem ključu zaposlovala 12 oseb. Po podatkih, ki nam jih je sporočila tiskovna služba državnega zbora, so bili razvrščeni med 24. in 52. plačnim razredom. Pri tem je najvišji, 52. plačni razred pripadel sekretarju poslanske skupine, kar je zanj naneslo 3254,84 evra bruto mesečne plače, kar mesečno rezultira v slabih dveh tisočakih na tekočem računu. Ostali »strokovci« so se morali zadovoljiti s precej manj, najslabše plačani je prejel le 1085,43 evra bruto, kar nanese bornih 754 evrov neto plače.

Po istem ključu je zaposlovala tudi poslanska skupina Slovenske demokratske stranke (SDS), s to razliko, da je bilo na plačilni listi pri njej le devet ljudi.

»Strokovci« le težko prilezejo do tisočaka

Malce bolj radodarna do šestih zaposlenih je bila stranka Desus. Njen najslabše plačani kader je bil razvrščen v 29. plačni razred. Njegova plača je torej znašala 1320,58 evra bruto, na račun pa je prejel slabih 900 evrov. Še malce bolje se godi strokovnim sodelavcem stranke Nova Slovenija (NSi), kjer začnejo zaposlovati pri 31. plačnem razredu, kar znese 960 evrov na tekočem računu. Na isti način je zaposlovala tudi poslanska skupina nepovezanih poslancev.

Več čuta za zaposlene so pokazali Socialni demokrati, kjer se plače začenjajo s 34. plačnim razredom. Njihovi štirje »strokovci«, zaposleni po 11. členu, lahko torej na računu mesečno pričakujejo vsaj 1061 evrov. Po podobnem ključu svoje tri strokovne sodelavce zaposluje tudi poslanska skupina narodne skupnosti. Največ pa zanje odšteva poslanska skupina Levica – njihove plače se začnejo v 36. plačnem razredu (1136 evrov neto), manj pa plačajo tudi sekretarja poslanske skupine, ki je edini v državnem zboru, ki je dva plačna razreda nižje od ostalih, je namreč v 50.

Zaposlujejo lahko tudi iz lastnega fonda

Dvanajsti člen odloka pa dopušča tudi zaposlovanje iz sredstev, ki so nakazana poslanski skupini, vendar jih tej ni treba potrošiti za najem delovne sile. Za vsakega poslanca dobi poslanska skupina sredstva v višini plače podsekretarja, ki znaša 2114 evrov bruto. Ali se ta sredstva prelijejo v plačano delovno mesto ali jih poslanska skupina potroši na kak drug način, je v njeni presoji. Največ strokovnjakov so na ta način najemali pri stranki SMC, najmanj pri SDS in nepovezanih poslancih. Zlato sredino pa sta zasedli stranki Desus in Levica, ki sta zaposlovali po pet oziroma štiri strokovne sodelavce.