Profiliranje

Italijanska vlada bo popisala Rome in izgnala tiste brez državljanstva

B.K./STA
19. 6. 2018, 12.24
Posodobljeno: 19. 6. 2018, 13.26
Deli članek:

Italijanski notranji minister in vodja desne stranke Liga Matteo Salvini je v ponedeljek sporočil, da namerava popisati Rome, ki živijo v Italiji, ter izgnati tiste, ki nimajo italijanskega državljanstva.

Reuters
Italijanski notranji minister in vodja skrajno desne Lige Matteo Salvini.

Kot je Salvini povedal za regionalno televizijo v Lombardiji, bo popis oblastem omogočil pregled nad tem, kdo so Romi v Italiji, kako živijo in koliko jih je. Na podlagi teh podatkov bodo preučili možnosti za izgon Romov, ki niso italijanski državljani in nimajo urejenih dokumentov za bivanje.

"Italijanskih Romov žal ne bomo mogli izgnati," je pristavil Salvini.

Izjave notranjega ministra so sprožile burno kritiko demokratske stranke, češ da njegove ideje spominjajo na etnično čiščenje. "Salvini nadaljuje volilno kampanjo s še hujšimi izjavami," je dejala demokratska senatorka Simona Malpezzi. Nekdanji italijanski premier Paolo Gentiloni pa je na twitterju zapisal: "Včeraj begunci, danes Romi, jutri pištole za vse."

Na novico so se ostro odzvali tudi iz drugih evropskih držav. Portugalska evroposlanka Ana Gomes je denimo Salvinija označila za rasista in zapisala: "Nad koga se bodo spravili po migrantih in Romih?" V Stranki evropskih socialistov pa so zapisali, da so zgroženi nad Salvinijevimi izjavami. "Ne moremo tolerirati tega brezsramnega profiliranja."

Italijansko združenje Romov je medtem spomnilo, da je bil v Italiji že lani popis prebivalstva ter pozvalo k čim prejšnjemu srečanju s Salvinijem.