Skrivnost

So diplomati žrtve bolezni ali orožja?

Ž.K. / Novice Svet24
8. 6. 2018, 20.43
Deli članek:

Kaj se dogaja z ameriškimi diplomati na Kitajskem in Kubi, ki so iz neznanega razloga izgubili sluh? So jih res napadli s skrivnim zvočnim orožjem?

Profimedia
Vzroka za težave na Kitajskem niso odkrili.

Ali je Amerika žrtev prefinjenega napada, kakršne smo doslej lahko videli le v filmih o Jamesu Bondu? Iz Kitajske naj bi evakuirali več diplomatov in njihovih družin. Vsaj dva ameriška diplomata so namreč iz Kitajske napotili na preiskave v ZDA, da bi odkrili vzrok za njune nenavadne težave. Vsaj en ameriški uradnik je po poročanju ameriških medijev na Kitajskem zaradi »neobičajnega« zvoka utrpel lažjo poškodbo možganov. Več mesecev so ga mučile različne težave: od vrtoglavice, šumenja v ušesih, občasne izgube vida in sluha.

Težave že na Kubi

Znanstveniki menijo, da lahko zvok, ki presega jakost 185 decibelov, človeka tudi ubije. Zdravju škodi tudi ultrazvok, ki ga naše uho ne zazna, enako pa škodijo tudi nizke frekvence oziroma infrazvok. 

Tovrstne težave je izkusilo tudi več ameriških in kanadskih diplomatov, ki so delovali na Kubi. Po navedbah ZDA je v kubanski prestolnici Havana utrpelo poškodbe 24 ameriških diplomatov in njihovih družinskih članov. Kanada pa je sporočila, da je imelo težave 10 ljudi. Obe državi sta umaknili določeno število svojega diplomatskega osebja s Kube, ZDA pa so iz države izgnale 15 kubanskih diplomatov. Po poročanju ameriških medijev ameriški FBI ni zbral dovolj dokazov, da bi lahko potrdili uporabo »zvočnega orožja« na Kubi.

Preiskava poteka

Kitajska je po prvem incidentu začela preiskavo, a kot je včeraj sporočilo kitajsko zunanje ministrstvo, vzrokov incidenta niso odkrili. Kar zadeva druge primere, ZDA še niso stopile v stik s kitajskimi oblastmi, a bo Kitajska ravnala odgovorno in uvedla resno preiskavo, če bodo za to prosili, je povedala tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva v izjavi za medije.