Jeklarstvo

Trgovinska vojna se je začela, ZDA viša carine za evropska podjetja

STA/B.K.
31. 5. 2018, 17.22
Posodobljeno: 31. 5. 2018, 17.53
Deli članek:

ZDA bodo jutri uvedle višje carine na uvoz jekla in aluminija iz EU, Kanade in Mehike. Ukrep bo prizadel tudi nekatere slovenske jeklarje.

Profimedia

Novico je danes sporočil ameriški minister za trgovino Wilbur Ross. Carine na jeklo bodo 25-odstotne, na aluminij pa 10-odstotne.

ZDA v pogovorih z EU po Rossovih besedah ni uspelo doseči zadovoljivega sporazuma, ki bi Washington prepričal v nadaljnje izvzetje iz ukrepa. "Z Evropsko komisijo smo opravili več pogovorov in čeprav smo dosegli določen napredek, EU ni prišla do točke, ko bi lahko zagotovili začasno ali trajno izvzetje," je pojasnil.

V Washingtonu ugotavljajo tudi, da pogajanja s Kanado in Mehiko glede revizije sporazuma Nafta trajajo "dlje, kot smo upali", in ker ni točnega datuma o njihovem zaključku, bodo ZDA v ukrep vključile tudi ti dve državi. Ross je sicer dejal, da se lahko pogovori za iskanje rešitve nadaljujejo.

Južna Koreja se je v pogajanjih dogovorila za kvote na jeklo, Argentina, Avstralija in Brazilija pa za omejitev količine proizvodov, ki jih lahko izvozijo v ZDA. Tem državam tako po Rossovih besedah carin ne bo treba plačevati.

Reuters
Carine na jeklo bodo 25-odstotne, na aluminij pa 10-odstotne.

Evropski politiki razjarjeni

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je v prvem odzivu na odločitev ZDA za uvedbo 25-odstotnih uvoznih carin na jeklo in desetodstotnih na aluminij tudi za unijo poudaril, da je danes slab dan za svetovno trgovino. "EU se bo takoj odzvala z protiukrepi, enostranski ukrepi so popolnoma nesprejemljivi," je dodal.

Nemška kanclerka Angela Merkel pa je zagotovila, da se bodo članice EU na višje ameriške carine odzvale "odločno in složno". Ponovila je, da želi biti EU izvzeta iz ukrepa, ki se ne sklada s pravili Svetovne trgovinske organizacije (WTO). Ross je posvaril pred odzivom in opozoril, da lahko ta vodi v zaostritev ukrepov.

Pred protekcionizmom je danes posvaril tudi nemški zunanji minister Heiko Maas, ki je poudaril, da takšno ravnanje predstavlja korak nazaj v razvoju. "Naj jasno povem, da je treba protekcionizmu in politiki izolacije na področju trgovine preprečiti, da bi pridobila premoč," je dejal po pogovorih s kitajskim kolegom Wang Yijem.

Ta se je pridružil Maasovim pozivom in poudaril, da imata državi številne skupne interese, med drugim prosto trgovino. "Težav je veliko, med drugim zaradi unilateralnosti in protekcionizma. Kitajska in Nemčija morata kot odgovorni državi pomagati zagotavljati stabilnost," je dejal Wang.

Evropska jeklarska industrija letno ustvari 170 milijard evrov prometa in neposredno zaposluje 320.000 ljudi, ki vsako leto proizvedejo povprečno 170 milijonov ton jekla. Več kot 500 tovarn v 22 državah EU posredno delo omogoča še več milijonom Evropejcem, kažejo podatki združenja evropskih jeklarjev Eurofer.

Profimedia
V Sloveniji bosta na udaru predvsem skupina Sij in bistriški Impol, ki oba izvažata v ZDA. Talum iz Kidričevega v ZDA ne izvaža, Štore Steel pa le manjši del.

Udarec tudi za slovenske jeklarje

Carine bodo v Sloveniji neposredno prizadele skupino Sij in bistriški Impol, ki oba izvažata v ZDA. Talum iz Kidričevega medtem v ZDA ne izvaža, za družbo Štore Steel pa ne predstavljajo pomembnejšega trga. Vsem pa grozijo posredni negativni učinki trgovinskih trenj z ZDA.

V Siju so sicer na ameriškem trgu lani ustvarili devet odstotkov skupnih prihodkov od prodaje v metalurškem delu. Ti so dosegli 756,1 milijona evrov, tako da je na izvoz v ZDA odpadlo 68 milijonov evrov. Po podatkih statističnega urada je Slovenija lani v ZDA izvozila za 64,8 milijona evrov proizvodov iz skupine železo in jeklo.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki opravlja tekoče posle, je sicer uvedbo carin označil kot "bedasto zunanjo zadevo, na katero Slovenija ne more vplivati". Izrazil je upanje, da bo le prevladal razum, saj lahko te carine ogrozijo slovensko gospodarsko rast.

Postregel je tudi s podatkom, da je Slovenija lani imela 35 milijard evrov izvoza, od tega 80 odstotkov v EU, veliko izvoza pa je bilo za evropsko avtomobilsko industrijo.

Po podatkih republiškega statističnega urada je Slovenija lani v ZDA izvozila za 64,8 milijona evrov proizvodov iz skupine železo in jeklo, slovenski izvoz aluminija in aluminijastih izdelkov v ZDA pa je dosegel 11,7 milijona evrov. Skupni slovenski izvoz tako aluminija kot železa in jekla je lani dosegel nekaj manj kot milijardo evrov.