Narkomani

Galebi se zadevajo z letečimi mravljami

R.T.
31. 5. 2018, 18.58
Posodobljeno: 6. 6. 2018, 10.45
Deli članek:

Veliko Britanijo so napadli roji letečih mravelj. Galebi so zelo zadovoljni.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

»Popapcajo jih kot bonbone,« pravijo poznavalci. Kdo? Galebi. Koga? Leteče mravlje. Te proizvajajo kislino, s katero se zadevajo galebi. In letos je letečih mravelj v Veliki Britaniji ogromno, saj so prespale dolgo zimo in se vse hkrati izvalile sedaj.

Populacija mravelj v Veliki Britaniji šteje okoli 150 milijard primerkov, letos pa jih je kar 200 milijard. To potrjujejo tudi deratizacijske službe, ki so letos zabeležile 148 odstotno povečanje klicev na pomoč.

A za galebe je to čudovita novica. »Galebi so čisto nori nanje,« pravi biolog Tony Whitehead. »Popapcajo jih kot bonbone.«

Razlog za to je leta 2013 razkrila biologinja Rebecca Nesbit iz britanskega Združenja za biologijo. »Nekaj tega malce nenavadnega obnašanja bi lahko bila posledica teh mravelj. Lahko so zaradi njih malce pijani. To je možno, ker vemo da nekatere mravlje proizvajajo kislino, ki bi lahko tako vplivala nanje.«

V Britaniji poznajo sicer že dlje časa težave, ki jih povzročajo ’opiti’ golobi. Ptice bojda izgubijo ves strah in začnejo krasti hrano celo iz človeških rok, včasih pa so tako zmedeni, da se zaletavajo v avtomobile in zgradbe.