Parlamentarna menza

Kljub poceni hrani poslanci nezadovoljni z njeno kvaliteto

Luka Tetičkovič / Novice Svet24
31. 5. 2018, 19.20
Deli članek:

Okoli parlamentarne menze kroži veliko mitov in govoric, gotovo pa je eno: cene so za poslance nižje kot za obiskovalce.

Parlamentarna menza se deli na dva prostora. Spredaj je klasična samopostrežna menza, kjer si vzameš pladenj in se odločiš med dvema menijema, mesnim in brezmesnim. Sledijo solate, sladice, jogurt, dokler s svojim pladnjem ne prideš do blagajne in plačaš za to, kar si nanj naložil.

Za steklom pa se nahaja še postrežba a la carte s ponudbo različne hrane. Od špagetov do pljučne pečenke, ki je z devetimi evri najdražja stvar na meniju. Kdo torej je kje in kaj imajo najraje?

Janko Veber si da prinesti dnevni meni

STA
Veber obrok iz menze plača dražje, saj je rad postrežen.

»Veber se ima za pravega gospoda,« trdi naš parlamentarni vir, ki mu še vedno ni jasno, zakaj poslanec Janko Veber vselej naroči meni iz menze, vendar si ga da prinesti v zastekljeni del, kjer strežejo a la carte, in zato zanj plača dva evra več. »Kot kaže, ima rad, da mu postrežejo.«

Janši ni všeč izbira sladic

Bobo
Janez Janša

Med rednimi obiskovalci menze je tudi prvak desnice Janez Janša, ki je včasih v parlamentu pogosto obedoval z Alešem Primcem, s katerim sta glasno kovala načrte, kaj in kako. »Enkrat je zelo na glas rekel, da ima že dovolj tega sladkorja, in zabentil čez razmeroma slabe industrijske sladice, ki so na voljo v menzi,« se spominja naš vir.

Od Janševih strankarskih kolegov sta v menzi pogosto tudi Branko Grims, ki se skromno zadovolji s hrano s pladnja, ter Anže Logar. Slednji rad obeduje s svojimi strokovci, ki mu pomagajo kopati po bančni luknji, najpogosteje pa ga je videti v restavraciji a la carte.

Mesec je hodil, dokler ni postal vegan

STA
Mesec je v menzo nehal hoditi, ker v njej ni veganskih menijev.

Parlamentarni meni
Dnevna ponudba: 4,20 evra Enolončnica: 2,50 evra
Puranji zrezek na žaru: 4 evre
Pljučna pečenka: 9 evrov
Govedina v solati: 3 evre
Priloga: 1,20 evra
Solata – mala: 0,70 evra
Solata – velika: 1,40 evra
Sladica I: 0,70 evra
Sladica II: 1 evro
Kava: 0,50 evra
Kava z mlekom: 0,60 evra
Čaj: 0,40 evra
Pivo: 1,60 evra
Vino, 2 dcl: 2 evra

Tudi vodja poslanske skupine stranke Levica Luka Mesec je včasih obiskoval menzo, vendar se je to spremenilo z odločitvijo, da želi na krožniku pred seboj samo še stvari veganskega porekla. »Zdaj menza ne ustreza več njegovim prehransko-etičnim navadam,« se muza naš vir, »hrana za normalne ljudi zanj očitno ni več dobra.«

Hrana v menzi ni všeč niti njegovemu strankarskemu kolegu Mihi Kordišu, ki da rad često poudari, da je hrana slaba.

Poslancev SMC ni pogosto v menzi

Naš sogovorec poslancev Stranke modernega centra v menzi ne vidi pogosto. Občasno vanjo zajadra le poslanka Jasna Murgel, ki se pogosto usede v zadnji del, kjer hrano strežejo. Ostali poslanci obedujejo neznano kje. Sogovorec sicer ocenjuje, da hrana kljub ugodni ceni, nižji od tržne, ni po njihovem okusu.

Kaj pa čistilke in hišniki?

Smo pa bili posebej opozorjeni, da si čistilke v državni zbor hrano prinašajo s seboj, saj si kljub izdatni državni subvenciji menija ničesar na njem ne morejo privoščiti. Malce bolje se godi hišnikom, ki na meniju izberejo najcenejšo ponudbo – dnevno enolončnico.

Dreamstime
Čistilke si prinašajo svojo hrano, saj si tiste v menzi ne morejo privoščiti.