Hermes Birkin

Kam naložiti denar? V zlato, delnice? Ne, v torbice!

R.T.
22. 5. 2018, 08.07
Posodobljeno: 22. 5. 2018, 09.14
Deli članek:

Vrednost raste hitro in zanesljivo.

Profimedia
Torbica Hermes Birkin.

Malezijska policija je pretekli teden zasegla 284 zabojev luksuznih ženskih torbic, ki jih je imela v lasti žena nekdanjega premierja Najiba Razaka. Rosmah Mansor je bila sicer zloglasna po razkošnem življenju na račun javnosti, a je imela dober nos za vrednost izdelkov.

V zabojih so bile namreč torbice specifične blagovne znamke: Hermès Birkin. Torbice so seveda izjemno drage, za najcenejši model je potrebno namreč odšteti od 9.000 ameriških dolarjev dalje. A na sekundarnih trgih te luksuzne torbice dosežejo še bolj vrtoglave vsote. Najdražja Birkin torbica je bila na dražbi lani prodana za kar 383.000 ameriških dolarjev, poroča modni blog Purseblog.

Gospa Mansor ima morda dober nos za investicije. Ti luksuzni izdelki na trgu namreč izjemno dobro držijo ceno, še več – vrednost jim skozi čas narašča – in to hitreje kakor zlatu ali delnicam velikih podjetij.

Reuters
Rosmah Mansor in Najib Razak.

V zadnjih 37 letih (od leta 1981) je denimo vrednost zlata zrasla za 2,1 odstotka, vrednost delnic največjih 500 podjetij v borznem indeksu S&P 500 za 5,3 odstotka, Hermès Birkin torbice pa kar za 14,3 odstotka.

Po nepričakovanem volilnem rezultatu v Maleziji 9. maja, je vladajoča koalicija Barisan Nasional prvič v 61-letni zgodovini samostojne Malezije izgubila volitve, premier Razak pa svoj stolček. Sedaj mu grozi tožba zaradi korupcije, policija pa je poleg torbic v njegovem domu zasegla že več škatel gotovine, in nakita.

Najibu in Rosmah se ne obeta nič dobrega, a če bosta uspela obdržati torbice, se za prihodnost očitno ne rabita bati.