Skrajneži

Smrt sejali tudi deklici, stari 9 in 12 let

T.L./STA
13. 5. 2018, 20.15
Posodobljeno: 13. 5. 2018, 20.30
Deli članek:

Konec tedna so simpatizerji in skrajneži Islamske države udarili v Franciji, Indoneziji in Afganistanu.

Profimedia
Skrajneži so udarili tudi v Indoneziji.

Skrajneži so danes izvedli več bombnih napadov in vdrli v vladni urad v mestu Džalalabad na vzhodu Afganistanu. Pri tem je bilo po navedbah oblasti ubitih najmanj 10 ljudi.

Džalalabad je prestolnica nemirne province Nangarhar, ki meji na Pakistan. Nekateri predeli province veljajo za utrdbo skrajne skupine Islamska država, so pa na območju dejavni tudi talibani.

Dve eksploziji sta odjeknili blizu finančnega urada, je sporočil predstavnik guvernerja province Nangarhar in dodal, da je več napadalcev tudi vstopilo v poslopje. Varnostne sile naj bi se spopadale z njimi.

Doslej so potrdili deset smrtnih žrtev napadov, v bolnišnice so prepeljali tudi več kot 30 ranjenih. Odgovornost za napad je prevzela skrajna skupina Islamska država.

Gre za zadnji napad v nizu nasilja, ki je v zadnjem času prizadelo Afganistan. Skrajne skupine namreč stopnjujejo svoje napade, afganistanske sile pa ob podpori ZDA krepijo tako letalske kot kopenske ofenzive. Talibani se nočejo odzvati pozivom, naj sprejmejo ponudbo predsednika države Ašrafa Ganija za mirovne pogovore, s katerimi bi končali 16 let trajajoč konflikt.

V samomorilskih napadih na cerkve v Indoneziji več mrtvih

Tri cerkve v drugem največjem indonezijskem mestu Surabaya so danes pretresli samomorilski napadi, v katerih je bilo po zadnjih podatkih ubitih najmanj 13 ljudi. Več deset je bilo poleg tega ranjenih. Napadi so se zgodili z le nekajminutnim razmakom. Odgovornost je prevzela skrajna skupina Islamska država, napadalci pa so bili člani ene družine.

Bombni napadi so se zgodili okrog 7.30 po lokalnem času. Posnetki s prizorišč prikazujejo razbitine pred poslopji cerkva. Tarče napadov so bile katoliška cerkev svete Marije, binkoštna cerkev in protestantska cerkev.

Odgovornost za napade je prek svojega propagandnega medija Amak prevzela Islamska država (IS), pri čemer gre po pisanju francoske tiskovne agencije AFP za prvi prevzem odgovornosti za napad s strani IS v Jugovzhodni Aziji.

Napadli otroci

Po mnenju indonezijske obveščevalne službe za napadi stoji islamistična skupina Džama Anšarut Daula, ki podpira IS in so jo v preteklih letih v Indoneziji že povezovali z več napadi. Kot je pojasnil prvi mož policije v državi Tito Karnavian, je same napade izvedlo šest članov ene družine - oče, mati, 9 in 12 let stari hčerki ter sinova, stara 16 in 18 let.

Mati je skupaj s hčerkama v nikabu in z bombami pritrjenimi okoli pasu vstopila v poslopje ene od cerkva, kjer so se razstrelile. Oče je z avtomobilom, napolnjenim z eksplozivom zapeljal v binkoštno cerkev, medtem ko sta sinova eksploziv na sebi sprožila v cerkvi svete Marije.

Papež Frančišek je že obsodil napade in dejal, da moli za smrtne žrtve in njihove svojce.

Indonezija, ki šteje 260 milijonov prebivalcev, je večinsko muslimanska, v njej pa živi tudi veliko število kristjanov, hindujcev in budistov. V zadnjih mesecih je bila država priča porastu islamskega ekstremizma, piše britanski BBC.

Pred nekaj dnevi je bilo v spopadu z islamističnimi zaporniki v strogo varovanem zaporu na obrobju prestolnice Džakarta ubitih pet policistov. Odgovornost za napad je prevzela skrajna skupina Islamska država.

Profimedia
Posledice napada v Indoneziji.