ZVEZDNE STEZE

Uran je letos glavni prinašalec sprememb

S.N.Č. / Novice Svet24
13. 5. 2018, 20.51
Deli članek:

Generacijski planeti Uran, Neptun in Pluton so veliko počasnejši kot naši osebni planeti, a zato niso prav nič manj usodni.

Profimedia
Letos Uran prestopi v znamenje bika, v materialno, zemeljsko znamenje, ter tako povezuje razvoj in spremembe na tehnološki in družbeni ravni.

Vsi trije generacijski planeti prinašajo zelo temeljite spremembe, dobro razburkajo družbo in naša življenja. Naslednji udar je na obzorju že prihodnji teden.

Petnajstega maja namreč uran prestopi v znamenje bika, a se zaradi retrogradnosti – navideznega vzvratnega gibanja – še vrne v znamenje ovna, dokončno pa ostane v znamenju bika marca 2019. Tako se lahko nadejamo sprememb na finančnem, materialnem in tehnološkem področju, pa tudi na družbenem in socialnem, vse obljubljene reforme v prihajajočem letu lahko postanejo dejstvo.

Časi norih idej

V grški mitologiji so ga poimenovali Uran, enako v starem Rimu. Je oče titanov, a ga je najmlajši otrok Kronos kastriral in si prilastil njegov položaj. Uran ga je preklel in mu napovedal enako usodo, ki se je uresničila.

Vplive, ki se nam obetajo, je podrobneje razložila astrologinja Mojca Gregorčič: »Presenetijo nas lahko naravne nesreče, spremembe in velika izstopanja na trgu nepremičnin, pojav in krepitev virtualnih valut ter vzpostavitev novih finančnih trgov. Splet je vse bolj v ospredju na vseh področjih naših življenj, mi pa vse bolj ranljivi in razgaljeni. Ne smemo pozabiti na odnos do okolja, večje ozaveščanje in konkretne rešitve pričakujemo v času, ko bo Uran v zemeljskem biku.«

Močan vpliv bodo imele tudi druge povezave. Uran in Saturn bosta v zemeljskem znamenju, Pluton pa je že od leta 2008 in prinaša konkretne spremembe. Pričakujemo lahko spremembe na finančnem, materialnem in tehnološkem področju, pa tudi na družbenem in socialnem. »Materializacija novih, včasih že kar norih idej bo postala realnost. Pripraviti se moramo na nove finančne škandale, nič se ne da več prikriti in skriti, samo vprašanje časa je, kdaj bo prišlo na površje. Obeta se nam revolucionarna pomlad, upor proti politiki praznih obljub in nadvladi kapitala. Kako pa se bomo odzvali – bomo ponovno nasedali novim, drugačnim obljubam, brezglavo zaupali ali verjeli v čudeže? Morda se bomo končno postavili zase in hoteli konkretne rezultate? Se vam ne dozdeva, da je že skrajni čas? Uran vam prihaja nasproti, ne jezite se na njegovo delovanje, kajti ko ga dojamete in ozavestite, spoznate njegove prednosti in slabosti,« je povedala astrologinja.

Profimedia
Uran teži k materializaciji, v nasprotju s preteklimi leti, ko je zgolj nizal ideje drugo za drugo, izkupiček pa je bil boren.

Pogled nazaj

Z Uranom prihajajo dogajanje, nestabilnost ter želja po spremembah in napredku, skozi znamenje pa dobimo informacijo, kako se to dogaja.

Zaradi počasnosti generacijskih planetov pogosto ne občutimo njihovega vpliva, njihovo delovanje pa občutimo z zamikom, ko se oziramo nazaj skozi čas. Astrologinjo Mojco Gregorčič smo zato poprosili, da se skupaj ozremo nazaj. Dejala je: »Leta 2011 je Uran prestopil v ovna, vsi smo pričakovali velike družbene spremembe, novosti in izboljšave v njegovi domeni, a Uran se ni izneveril svoji naravi delovanja, saj nas vedno preseneti, zadane nas namreč kot strela z jasnega, postreže nam z nečim, o čemer se nam še sanjalo ni. Nemogoče, nerealno ali popolnoma nasprotujoče si postane resnično. Pričakovali smo napredek v tehnologiji, napredne spremembe v družbi in nov pogled nanjo, a dobili smo povsem nekaj drugačnega, nekaj, kar nas je popolnoma presenetilo, nekaj, čemur nismo bili in še vedno nismo kos – begunski val in krizo v Evropi. To, kar se nam je še pred leti dozdevalo kot nekaj nemogočega, nekaj, kar se dogaja daleč stran od varnih meja matere Evrope. Ni se izneveril v svoji naravi delovanja, temeljito je zamajal naše temelje in vrednote, postavil ogledalo pred tako opevane svoboščine in pravice, mi pa smo se odzvali tako, kot smo, nepripravljeni, preplašeni in popolnoma presenečeni smo začeli postavljati nove meje in zidove, v sebi in svojem okolju.«

Kdo sploh je Uran?

Planet Uran je vladar znamenja vodnarja in 11. hiše, je nevtralen planet kozmične inteligence. Psihološki vidik Urana opisuje svobodomiselnost, napredne in humane ideje, boj za skupno in višje dobro, intelektualno usmerjenost, čudaštvo, idealizem, premajhno čustvenost, nesposobnost empatije, ekscentričnost.

V astrologiji Urana povezujemo tudi s titanom Prometejem, ki je bogovom ukradel ogenj in ga podaril človeštvu. Ogenj je tu v prispodobi razuma, napredka, idej, revolucije in svobode. Sinonimi za Urana so vse nenadno, nepričakovano, novo in nepoznano, napredno, brezčasno in brezspolno, revolucija, strela, vlak, most, politika, prijatelji, svoboda, družba, neodvisnost, elektrika, kozmična zavest, humanost, originalnost, zvok, homoseksualnost, astrologija, višja znanja, telepatija ...