PEDOFILIJA

Revnim družinam vzel otroke in jih zlorabljal

O.D./Novice Svet24
25. 4. 2018, 07.01
Deli članek:

Združeni narodi (ZN) so sprožili preiskavo proti organizaciji Street Kids International (SKI), potem ko je bil njen nekdanji visoki predstavnik aretiran zaradi spolnega nasilja nad otroki.

Dalglish je več let domnevno reševal otroke iz obubožanih področji sveta.

Policija je sporočila, da je med racijo v hiši v Nepalu v istem prostoru zasačila 60-letnega Kanadčana Petra Dalglisha z 14 in 12 let starima dečkoma. Dalglisha so policisti zaradi utemeljenega suma kaznivega dejanja aretirali. Kanadčan je bil več let na visokih položajih v organizacijah, ki delujejo v okviru Združenih narodov. V letu 2015 je bil predstavnik ZN v afganistanski prestolnici Kabul. Od tam sicer ne poročajo o njegovem škandaloznem vedenju, a preiskovalci trdijo, da je Dalglish zlorabljal otroke že vsaj 15 let. Dokaz za to naj bi bilo nedavno pričanje moškega, ki je povedal, da ga je Dalglish zlorabil, ko je bil še otrok.

Družinam kradel otroke

Iz ZN so sporočili, da so jih že pred tremi meseci delavci iz humanitarnih organizacij obvestili o nesprejemljivem vedenju visokega predstavnika SKI. »Uvodne preiskave so pokazale, da je meril na otroke s socialnega dna in jih spolno zlorabljal,« je povedal Puškar Karki, direktor nepalskega preiskovalnega urada. Karki je dejal, da je Dalglish otroke jemal družinam pod pretvezo, da jim želi omogočiti izobraževanje, pot v tujino in posledično dobro zaposlitev. Šestdesetletni Kanadčan, ki je v Torontu ustanovil organizacijo SKI, je sicer poročen in ima otroka.

Organizacija Street Kids International naj bi nepalskim otrokom pomagala ublažiti življenje v revščini.

Serija škandalov

Primer Dalglish je le eden v seriji škandalov, povezanih s humanitarnimi organizacijami. Najbolj je odmevala afera, v katero je bila vpletena britanska organizacija Oxfam. Njeni sodelavci so bili namreč vključeni v spolne zlorabe na Haitiju, s tem ko so na obubožanem otoku najemali prostitutke, nekateri pa so celo grozili priči, ki je govorila s preiskovalci. V Čadu, kjer naj bi pomagali žrtvam državljanske vojne, so v svoje prostore prav tako redno vabili prostitutke, iz Južnega Sudana pa poročajo o posilstvih v režiji Oxfamovih »humanitarcev«.

Zahodne človekoljubne organizacije naj bi bile močno vpletene v prostitucijo v opustošeni Siriji, kjer naj bi nekateri delili hrano v zameno za spolne usluge.

Sporno je tudi vedenje nekaterih zaposlenih na domačih tleh, saj naj bi se zgodilo kar nekaj spolnih napadov na mladoletne prostovoljce pri organizaciji. Tudi iz Sirije poročajo o večletni »humanitarni praksi«, kjer se humanitarna pomoč deli v zameno za spolne odnose. Pri tem poročila navajajo primere žensk in deklet, ki so se za kratek čas poročile z uradniki, da so jim lahko nudile spolne usluge v zameno za obroke hrane. Prav tako naj bi tisti, ki so razdeljevali pomoč, od žensk in deklet zahtevali telefonske številke, jim ponujali prevoz do njihovega doma, da bi »potem dobili nekaj v zameno« ali razdeljevali pomoč v »zameno za obisk doma« ali »v zameno za uslugo, kot je preživeta noč z ženskami«.