Ozadje vladanja

Kako postati multimilijonar s pomočjo Donalda Trumpa?

O.D. / Novice Svet24
14. 4. 2018, 19.20
Deli članek:

Velikemu uspehu novinarjev Michaela Wolffa in Ronalda Kesslerja, ki sta zaslužila vrečo zelencev s knjigama Ogenj in bes ter Spreminjanje pravil igre, se nadeja tudi brezposelni nekdanji direktor FBI James Comey.

Reuters
James Comey, nekdanji vodja FBI, pravi, da Trump vlada s pomočjo mafijskih metod.

Mož, ki je imela v času službovanja opravka s številnimi »velikimi živinami« ameriškega organiziranega kriminala, je Trumpovo vladanje v Beli hiši v svoji novi knjigi Višja zvestoba, primerjal z mafijskimi metodami. Nekdanji vodja FBI James Comey, ki ga je Trump odpustil maja 2017, si z objavo knjige uradno prizadeva za razjasnitev Trumpovega karakterja in mehanizmov, ki se jih »osovraženi« ameriški predsednik poslužuje, da bi utrdil svojo oblast, neuradno pa si želi pokriti stroške, ki so nastali, odkar ni več v državni službi. »Ko sem komuniciral s predsednikom, sem se spomnil svoje kariere državnega tožilca, ko sem na sodišču imel opravka z mafijskimi šefi,« v knjigi piše Comey, ki Trumpu očita, da je poskušal zabrisati mejo med pravom in politiko ter pritiskati nanj med raziskavo domnevnega ruskega vpletanja v ameriške volitve.

Profimedia
Donald Trump in njegova administracija na vso moč poskušata diskreditirati nekdanje prijatelje.

Fetiš na prostitutke in uriniranje?

Kot pripoveduje Comey, naj bi bil predsednik obseden s prostitutkami. Nekdanji prvi mož FBI govori o dogodku, ko naj bi Trump najel prostitutke, da urinirajo po postelji hotelske sobe, v kateri sta ob obisku spala Barack in Michelle Obama. Comey pripoveduje, da ga je pozneje predsednik poskušal prepričati, da se to ni zgodilo, saj kot nekdo, ki ima fobijo pred klicami, nikoli ne bi opazoval kaj takega. Nekdanji prvi mož zvezne policije se je razpisal tudi o tem, da je Trump nižji, kot je pričakoval, da ima predsednik majhne dlani in svetle podočnjake, ki verjetno kažejo na to, da se Trump redno nastavlja žarkom s sončnimi očali. Govora o kakšnih resnejši škandalih, razen o razlogih za odpustitev s položaja, je v knjigi bolj malo.

Knjižni fetiš in dobički

Spomnimo, prodaja knjige Michaela Wolffa Ogenj je v prvem mesecu presegla dva milijona izvodov in dvignila veliko prahu, saj je bilo Wolffovo pisanje precej nenaklonjeno predsedniku. Ronald Kessler, ki je zavzel bolj nevtralno stališče in v knjigi Spreminjanje pravil igre izpostavil tako dobre kot slabe plati Trumpovega vladanja, začinjene s trači, še čaka na rezultate prodaje knjige, ki je izšla pred 10 dnevi. Karavani se 17. aprila priključuje James Comey. Samo še vprašanje časa je, kdaj se bo na knjižno polico pod oznako trumpologija prebila tudi bodoča avtorica Stormy Daniels