Švicarski laboratorij, ki je opravljal raziskavo za OPCW, je namreč po navedbah Lavrova v vseh vzorcih našel sledi kemikalije BZ. "BZ je živčni strup, ki začasno onesposobi človeka," je povedal in dodal, da so ta strup uporabljale vojske ZDA, Velike Britanije in drugih članic zveze Nato. "Rusija in Sovjetska zveza medtem te vrste kemikalij nista nikoli razvili," je zatrdil.

"V luči tega OPCW sprašujemo, zakaj so v končnem poročilu ugotovitve strokovnjakov laboratorija v Spiezu v celoti izpustili," je dejal. "Če se OPCW odloči, da bo zanikala sodelovanje z laboratorijem v Spiezu, pa bo zanimivo slišati razlago za to," je dodal vodja ruske diplomacije. Gre verjetno za švicarski inštitut za zaščito prebivalstva pred jedrskimi, biološkimi in kemičnimi grožnjami in nevarnostmi s sedežem v švicarskem mestu Spiez. 

Britanci neomajni

OPCW je v odprtem delu poročila, objavljenem na svoji spletni strani, zapisal, da vzorci krvi, ki so jih pregledali, "potrjujejo ugotovitve Velike Britanije glede identitete toksične kemikalije". Niso natančno specificirali, za katero kemikalijo naj bi šlo. Prav tako niso ocenili, kdo bi lahko izvedel napad na Skripala in njegovo hčer.

Po ocenah britanskih preiskovalcev je bil uporabljen živčni strup novičok, ki so ga razvili v Rusiji v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja. Johnson je v četrtkovem odzivu na poročilo ponovil, da je bil v napadu na Skripala uporabljen "vojaški živčni strup novičok". "Nobenega dvoma ni, kaj je bilo uporabljeno in še vedno ni alternativne razlage glede tega, kdo je odgovoren - samo Rusija ima sredstva, motiv in možnost," je dejal. 

Lavrov pa ga je v petek obtožil, da izkrivlja rezultate OPCW glede zastrupitve Skripala in njegove hčere v začetku marca. Hčer so sicer že izpustili iz bolnišnice, oče pa se še vedno zdravi, vendar je njegovo zdravstveno stanje že boljše.