Boj za 23-mesečnega Alfieja

VIDEO: Bolnišnica dojenčka Alfieja, ki čaka na smrt, ne želi predati očetu

S.R.
13. 4. 2018, 11.42
Posodobljeno: 13. 4. 2018, 11.46
Deli članek:

Pred bolnišnico Alder Hey v Liverpoolu se je včeraj v podporo malčku Alfieju, ki ga pri življenju ohranjajo aparati, zbralo več sto ljudi, na čelu z njegovimi starši.

Osebni arhiv
Zdravniki ne vedo, kaj je z Alfiejem. Pravijo, da mu ni pomoči.

Sodišče v Liverpoolu je določilo datum, ko mora bolnišnica z aparatov odklopiti 23-mesečnega na smrt bolnega Alfieja Evansa, ki trpi za nepojasnjeno degenerativno možgansko boleznijo. To je bila zadnja v vrsti sodnih bitk, ki sta jo izgubila Alfiejeva starša Tom Evans in Kate James, ki želita svojega otroka ohraniti pri življenju ter ga prepeljati v bolnišnico v Rimu.

Protest pred bolnišnico je bil po pričevanju policistov »obsežen,« vendar »miren,« je pa »povzročil precejšnje motnje v prometu, z nevšečnostim pa so se srečevali tudi drugi, ki so želeli v bolnišnico.« Nekaj drame je povzročil tudi sam oče, ki si, kot kaže, želi Alfieja na lastno pest odpeljati v Rim. »Policijo so v bolnišnico poklicali zato, da bi mi preprečili, da iz nje odpeljem svojega sina. To je moj sin. Poglejte mojega zdravega mladega dečka, ki mu niso postavili diagnoze, ki pa zagotovo ne umira,« je povedal oče Tom, ki je ljudi sicer sam pozval, naj z »mirnim protestom« zahtevajo »izpustitev njegovega sina.«

Profimedia
Oče Tom še ni obupal.

Tom je s tremi potnimi listi v roki sicer dejal, da so povsem pripravljeni na let v Rim in da ga spremljajo trije zdravniki iz Poljske, v pripravljenosti pa da imajo tudi rešilca in zasebno letalo. Kot pravi, bo sodna odločitev postala brezpredmetna v trenutku, ko bodo Alfieja odklopili z aparatov. Če ne prej, ga bodo v Rim odpeljali takrat, čeprav sodišče tega datuma iz pravnih razlogov ni razkrilo javnosti.

»Resnica je ta, da jaz in Kate prevzemava vso odgovornost ter da ga lahko odpeljeva v našo polno opremljeno vozilo, kjer ga čakajo usposobljeni zdravniki …,« je dejal za BBC. Dodal je še, da še vedno tudi upajo, da jih bo iz zagate rešil njihov odvetnik.