Indija

Vplivni politiki ščitijo posiljevalce 8-letne deklice?

R.T.
13. 4. 2018, 11.37
Posodobljeno: 13. 4. 2018, 11.37
Deli članek:

Indijo razburja brutalno posilstvo 8-letne deklice.

Družina Asife Bano
Umorjena 8-letna deklica Asifa.

Truplo 8-letne Asife Bano so našli 17. januarja v gozdu na obrobju mesta Kathua na severu Indije. Policija je minuli teden aretirala domneve posiljevalce – gre za osem moških hindujske veroizpovedi. Med osumljenimi skupinskega posilstva in umora so upokojeni vladni uradnik in štirje uslužbenci policije.

Ker vsi pripadajo hindujski lokalni skupnosti, ki je v ozemeljskem sporu z muslimanskimi nomadi, kamor spada tudi družina umorjene deklice, je krvni delikt dobil še politično konotacijo. Hindujske skupine so organizirale proteste, ki so se jim pridružili še vplivni politiki iz vrst hindujske nacionalistične stranke Bharatiya Janata (BJP). Na shodu so zahtevali, da se uvede nova preiskava in zahtevali izpust osumljenih.

Številni Indijci so ogorčeni zaradi priskutne poteze nekaterih politikov, ki bi »naše ljudi« ščitili celo pred najbolj pošastnimi dejanji. Po več indijskih velemestih so napovedani protestni shodi, na katerih bodo od države ponovno zahtevali še bolj odločno ukrepanje proti spolnemu nasilju in zaščito žensk, še posebej tistih iz nižjih kast. V Indiji se namreč prepogosto spolno nasilje uporablja tudi kot politično orodje za kaznovanje in ponižanje ter uveljavljanje moči nad ženskami iz nižjih stanov.