Trgovanje z osebnimi podatki

Facebook danes s sporočilom vsem žrtvam zlorabe

T.L.
9. 4. 2018, 13.15
Posodobljeno: 9. 4. 2018, 13.45
Deli članek:

Rešili so osebnostni test, dobili denar in s tem, "prodali" tudi prijatelje.

Reuters

Facebook bo danes stopil v stik z vsemi uporabniki družbenega omrežja, katerih podatki so pristali v rokah "zloglasnega" podjetja Cambridge Analytica. The Guardian piše, da so iz podjetja sporočili, da bo vsak od prizadetih uporabnikov dobil sporočilo, v katerem bo podrobno navedeno, kaj točno se je zgodilo. 

Velika večina uporabnikov, ki so bili žrtve zlorab osebnih podatkov - takšnih je približno 70 milijonov - prihaja iz ZDA. Poleg ameriških uporabnikov pa je podjetja Cambridge Analytica prišlo tudi do podatkov več kot milijona Britancev, več kot milijona Filipincev, več kot milijona Indonezijcev in okoli 350.000 Avstralcev. 

Facebook bo v sporočilu uporabnike še spomnil, kako lahko na najboljši način zavarujejo svoje osebne podatke v času uporabe družbenega omrežja. Tako bodo uporabniki na vstopni strani s prikazom novic (angleški News Feed) videli izpis, katere aplikacije imajo dostop do njihovih podatkov in kako jim ta dostop omejiti.

To odločitev so v Facebooku sprejeli, ko je raziskava Observerja odkrila, da je podjetje Cambridge Analytica v sodelovanju z Aleksandrom Koganom preko aplikacij oziroma testa osebnosti "thisisyourdigitallife" prišla do osebnih podatkov najmanj 87 milijonov uporabnikov facebooka.

Na stotine uporabnikov facebooka je prejelo denar za reševanje testa, Kogan pa je preko aplikacije pridobil podatke o vseh, ki so rešili test in vseh njihovih prijateljev. V podjetju Facebook so za to izvedeli leta 2015, vendar uporabnikov o tem niso obvestili.

Sicer pa naj bi jutri prvi mož Facebooka Mark Zuckerberg pričal pred ameriškim kongresom.