Razpletanje?

Jedrska razorožitev je na mizi

B.K.
9. 4. 2018, 11.34
Posodobljeno: 9. 4. 2018, 12.17
Deli članek:

Severna Koreja je Združenim državam ponudila oljčno vejico.

Reuters
Kim Džong-un

Severna Koreja se bo pogovarjala o jedrski razorožitvi, so v nedeljo sporočili iz Bele hiše. Sporočilo o severnokorejski pripravljenosti na pogovore o razorožitvi, naj bi severnokorejski uradniki kolegom iz Združenih držav Amerike sporočili takoj za tem, ko so končali pogovore s Seulom, o prihajajočem srečanju voditeljev obeh Korej Kima Džong Una in Moona Jae Ina.

Pjongjang je tako prvič v zgodovini, o svojem jedrskem arzenalu komuniciral neposredno z Washingtonom.

“ZDA so potrdile, da je Kim Džong Un pripravljen na pogovore o denuklearizaciji Korejskega polotoka,” so za ameriški časnik The Wall Street Journal dejali v Beli hiši.

Sporočilo sicer ni presenečenje, saj je pred kratkim tudi Kitajska potrdila namero Severne Koreje. Kim je kitajskega kolega Ši Džinpinga obiskal konec marca, na obisku pa sta govorila tudi o jedrski razorožitvi.

Reuters
Medcelinska balistična raketa.

Lokacija srečanja

Čeprav se zgodovinsko srečanje med voditeljema ZDA in Severne Koreje zdi vse bolj gotovo, pa se še vedno ne ve, kje točno se bo vrh odvil. Pred časom smo poročali o tem, da je ena izmed držav kandidatk Švedska, ki je že tradicionalna posrednica med tema državama.

Nedavno poročilo ameriške televizije CNN pa omenja kot možno mesto srečanja tudi mongolsko prestolnico Ulanbatar. Mongolski predsednik Khaltmaagiin Battulga je pripravljenost za gostovanje srečanja že sporočil tako ameriškim kot severnokorejskim diplomatom.

Mongolija pa ima še eno potencialno prednost pred Švedsko. Kim je na obisk Kitajske odpotoval z vlakom, kakor njegov oče. Ta se je panično bal letenja, in če je sin podedoval očetov strah, bi oddaljene lokacije v Evropi lahko bile prevelik zalogaj za severnokorejskega voditelja. Vožnja z vlakom od Pjongjanga do Ulanbatarja je namreč mnogo bolj izvedljiva od vožnje do Štokholma.