Ohromljen promet

Kaj storiti: letite z Air France in je vaš let zaradi stavke odpovedan?

T.L./STA
3. 4. 2018, 09.42
Posodobljeno: 3. 4. 2018, 09.55
Deli članek:

Na spletni strani družbe so že napovedali nove datume stavk: sobota, 7. aprila, torek 10. aprila in sreda, 11. aprila.

Reuters
Zaradi stavke v letalski družbi Air France bo odpovedanih okoli četrtina letov francoskega letalskega prevoznika.

V Franciji poteka obsežna stavka zaposlenih na tamkajšnjih železnicah, ki bo po pričakovanjih ohromila železniški promet. Zaradi stavke zaposlenih na železnicah naj bi tako danes vozilo le okoli 12 odstotkov hitrih vlakov, približno 20 odstotkov regionalnih vlakov ter okoli 75 odstotkov mednarodnih vlakov.

Gre za najnovejšega v valu stavk, ki so jih v Franciji sprožile načrtovane vladne reforme. Te med drugim predvidevajo ukinitev posebnega statusa zaposlenih na železnicah. Po mnenju oblasti v Parizu bi morale železnice tudi znatno zmanjšati svoje stroške, če želijo biti konkurenčne. Kritiki reform se bojijo, da se bo zaradi reform zmanjšala kakovost storitev v železniškem prometu.

Zaposleni na francoskih železnicah naj bi stavkali skupno 36 dni, in sicer do konca junija. Stavka bo po napovedih potekala tako, da bodo dva dni stavkali, nato bodo tri dni delali, čemur bo spet sledila dvodnevna stavka. Delavci komunalnih podjetij, ki odvažajo smeti, bodo stavkali za boljše delovne pogoje, stavke so napovedane tudi v energetskem sektorju.

Air France z novimi datumi stavke

V Franciji bodo danes nadaljevali stavko tudi pri letalski družbi Air France, kjer zahtevajo šestodstotno zvišanje plač. Po napovedih bo zaradi tega odpovedanih približno četrtina letov te družbe. Na spletni strani družbe pa so že napovedali nove datume stavk: sobota, 7. aprila, torek 10. aprila in sreda, 11. aprila. 

Danes bodo odpovedali:

- 70 % poletov na dolge razdalje;
- 67 % poletov na srednje razdalje z odhodi v in iz pariškega letališča Charles de Gaulle;
- 85 % poletov na kratke razdalje, Pariz-Orly in francoske province.

Potniki, ki imajo rezervacije za lete, ki jih bo stavka prizadela, Air France ponuja možnost, da datum današnjega poleta brezplačno spremenijo in  - glede na razpoložljivost sedežev -, rezervirajo let do vključno 8. aprila. Za tiste, ki se jim v tem obdobju ne mudi na potovanje, pa ponujajo vavčerje z veljavnostjo enega leta za vse lete z Air France ali KLM. Potniki, ki so jim odpovedali let, pa lahko zaprosijo za polno povrnitev cene leta.