Novinarji

Nepričakovano! Severnokorejski general se je opravičil novinarjem

B.K.
3. 4. 2018, 08.23
Posodobljeno: 3. 4. 2018, 08.30
Deli članek:

Severna Koreja je načeloma skopa z opravičili. Zato je opravičilo visokega vojaškega častnika južnokorejskim novinarjem toliko bolj nenavadno.

Reuters
Severnokorejski voditelj se je po koncertu družil z južnokorejskimi pop zvezdnicami.

V procesu zbliževanja starih sovražnic, so v Severni Koreji nastopile južnokorejske pop zvezdnice. Njihovega nastopa se je udeležilm tudi voditelj te puščavniške države Kim Džong Un, udeležiti pa bi se ga morala tudi ekipa južnokorejskih novinarjev.

A novinarji niso mogli vstopiti v koncertno dvorano, saj so jih na vhodu, nič kaj prijazno, zaustavili Kimovi telesni stražarji.

Reuters
Koncert južnokorejskih pevk je bil dobro obiskan.

Novinarji nad tem dejanjem niti niso bili preveč presenečeni. Jih je pa za tem presenetil podpredsednik severnokorejske vodilne Delavske stranke, general Kim Jong Čol, ko jih je obiskal v hotelu. Tam se jim je osebno opravičil za incident in razložil, da ni šlo za namerno prepoved vstopa v dvorano, ampak da je bil kriv manko komunikacije med organizatorji koncerta in varnostnim osebjem severnokorejskega voditelja, poroča ameriški portal Quartz. “Oviranje svobodnega medijskega poročanja in snemanja je bila napaka,” naj bi dejal Kim Jong Čol.

Dejanje generala je še toliko bolj nenavadno, saj naj bi ravno on bil odgovoren za načrtovanje dveh napadov na južnokorejsko vojsko leta 2010, ko je v potopitvi bojne ladje in obstreljevanju otoka, umrlo 50 južnokorejskih mornarjev in nekaj vojakov. Kim Jong Čol je sicer na nedavnih Olimpijskih igrah v Južni Koreji vodil severnokorejsko delegacijo.

Reutersq
Kim Jong Čol

Opravičila severnokorejskih oblasti so izjemno redka. Nazadnje so se opravičilu približali avgusta 2015, ko so izrazili “obžalovanje” nad dejstvom, da sta zaradi severnokorejske mine na južnokorejskem območju Demilitariziranega območja, življenje izgubila dva južnokorejska vojaka.