Fico odstopil, Slovaška z novim premierjem

S.R./STA
15. 3. 2018, 17.41
Posodobljeno: 15. 3. 2018, 17.43
Deli članek:

Slovaška vladna koalicija bo očitno nadaljevala z delom brez premierja Roberta Fica, saj je predsednik države Andrej Kiska danes sprejel njegov odstop in oblikovanje nove vlade že zaupal dosedanjemu podpredsedniku vlade Petru Pellegriniju.

Profimedia
Slovaška se je z odstopom verjetno izognila predčasnim volitvam, a umor novinarja Jana Kuciaka ostaja nepojasnjen.

Fico se je znašel pod pritiskom opozicije po umoru preiskovalnega novinarja Kuciaka konec februarja. Od takrat je odstopilo že več članov njegove najožje ekipe - notranji minister Robert Kalinak, minister za kulturo Marek Madarič, svetovalka premierja Maria Troškova in vodja sveta za nacionalno varnost Viliam Jasan

V sredo je nato nepričakovano klonil tudi sam Fico in predsedniku Kiski ponudil odstop, a pod tremi pogoji - da bo novega premierja znova imenovala njegova stranka Smer-SD, da sedanja koalicija treh strank, v kateri sta še Slovaška nacionalna stranka (SNS) in stranka Most-Hid, nadaljuje delo in da ne bo predčasnih volitev. V obeh koalicijskih partnericah so ta korak nemudoma pozdravili. 

Kiska je nato danes pristal na Ficove pogoje in načeloma sprejel njegov ponujeni odstop. Z vladno koalicijo se je predsednik tudi hitro uskladil, da bo, takoj ko dobi v roke premierjev dejanski odstop, oblikovanje nove vlade zaupal 42-letnemu Pellegriniju, dosedanjemu namestniku premierja.