Zlatko o morilcu Nebojši

Ne more razumeti, kako se je iz zadržanega fanta prelevil v hladnokrvnega morilca

R.T.
15. 3. 2018, 18.25
Posodobljeno: 15. 3. 2018, 19.06
Deli članek:

»Bil je zadržan in miren fant, ki se nikoli ni prepiral in nikoli ni imel orožja,« je Nebojšo opisal njegov nekdanji sostanovalec Zlatko.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

30-letni programer Nebojša Stojilković je v ponedeljek v Beogradu hladnokrvno ustrelil dve osebi in si nato sodil sam. V dopoldanskem času je vstopil v podjetje, v katerem je bil do nedavnega zaposlen, vendar so ga zaradi spora med enim od projektov odpustili. Zaposlenim, ki so bili prepričani, da je prišel zgolj pozdravit nekdanje sodelavce, ni niti na kraj pameti prišlo, da se bo pred njihovimi očmi odvila krvava drama.

Nebojša je vstopil sredi sestanka, poprijel za pištolo in začel streljati. Najprej je kroglo poslal naravnost v glavo nekdanjega šefa Branka Kanjevaca, ki je bil na mestu mrtev. Strelne rane je utrpel tudi Marko Filipović, medtem ko se je Igor Radenković rešil s skokom skozi okno drugega nadstropja in se pri tem huje poškodoval. Nebojša se je nato vrnil v stanovanje, kjer je okoli sebe namestil avtomobilske gume, se polil z bencinom, prižgal in si za dobro mero pognal še kroglo v glavo. Ob prihodu gasilcev in reševalcev je bil še živ, po 24 urah borbe za življenje pa je nato umrl v bolnišnici. Oba nekdanja sodelavca sta napad preživela, njuno zdravstveno stanje pa je stabilno.

Krvav zločin še vedno odmeva v Stojilkovićevem rojstnem mestu Vranje, kjer ne morejo dojeti, da je bil mladenič iz njihovega mesta sposoben tako hladnokrvnega napada. Podobno so šokirani ljudje, ki so ga poznali. »Popolnoma se je posvetil študiju, na druženje ni dal veliko. Nekaj nesoglasij sva imela, vendar nikoli ni pokazal znakov nasilja. Kolikor vem, se nikoli ni bi udeležen niti v kakšnem pretepu,« je za srbski portal Novosti.rs pojasnil Zlatko, s katerim sta bila v Beogradu sostanovalca v študentskih letih. Dodal je, da to dejanje nikakor ni podobno Nebojši, kot ga je poznal on. Zlatko, ki je imel po študiju z Nebojšo malo stikov, domneva, da se je spremenil, ko je dobil službo in ko se je moral začeti preživljati sam. »Njegovi starši živijo in delajo v Sloveniji, zato domnevam, da ga je izguba službe močno prizadela, saj ni imel nikogar, ki bi mu pomagal in mu nudil podporo. Kljub temu dejanja ne morem razumeti, saj ga ni storil v afektu, temveč nekaj dni po tem službenem sporu,« dodaja Zlatko.