Kaos se nadaljuje

Trump očitno ni prežvečil bedaka: minister je "odletel"

T.L.
13. 3. 2018, 13.55
Posodobljeno: 13. 3. 2018, 14.27
Deli članek:

Trump je za novega zunanjega ministra imenoval šefa Cie, medtem ko bo agencijo prvič v zgodovini vodila ženska.

Ni ostal dolgo na položaju: potem ko je ameriški zunanji minister Rex Tillerson konec lanskega leta v zasebnem pogovoru predsednika Trumpa označil za bedaka, se je na položaju obdržal še nekaj mesecev. No, do današnjega dne, ko je Trump naznanil, da je Tillersona odstavil in si na njegovem mestu zaželel šefa Cie Mika Pompea. Tillersonu se je Trump zahvalili za opravljeno delo, posebnih besed hvale pa na njegov račun ni pisal.

Na twitterju je Trump že zapisal, da bo Pompeo na novem položaju opravil "fantastično delo". Nova direktorica Cie pa bo Gina Haspel, ki je prva ženska na tem položaju. 

Za razkol med državnim sekretarjem in predsednikom pa, seveda, ni kriva le opazka o bedaku, ki je prej posledica odnosa med naftnim mogotcem in Trumpom. Njuna stališča in pristopi so se razlikovala ob več zunanjepolitičnih vsebinah: od Severne Koreje do Irana. Oktobra lani je moral Tillerson sklicati tiskovno konferenco, na kateri je pojasnjeval, da ne namerava odstopiti s položaja. Ni pa zanikal poročanj v medijih, da je na julijskem sestanku v Pentagonu vrhovnega poveljnika označil za bedaka.

Trump je jeseni preko Twitterja okrcal naftnega mogotca, češ, da le izgublja čas s pogajanji o jedrskem sporazumu s Severno Korejo. In medtem ko naj bi po poročanju New York Timesa Trumpa živcirala telesna govorica Tillersona, ki naj bi zavijal z očmi ob šefovih odločitvah, s katerimi se ni strinjal, naj bi bil Tillerson negativno presenečen nad tem, kako malo pojma o zunanji politiki ima Trump. Nenehna ugibanja o odhodu Tillersona pa so se zdaj uresničila.