Sprenevedanje

O. J. Simpson o umoru žene: “Jaz sem bil tisti, ki je bil umorjen”

STA/B.K.
13. 3. 2018, 12.05
Posodobljeno: 13. 3. 2018, 12.09
Deli članek:

Nekdanji zvezdnik ameriškega nogometa O. J. Simpson se je v 10 let starem televizijskem intervjuju, ki so ga prvič predvajali v nedeljo, znova postavil v vlogo hipotetičnega morilca njegove nekdanje žene in njenega prijatelja leta 1994. V pogovoru pa je zatrdil, da je bil dejanska žrtev "umora" on, saj naj bi ga par prizadel.

Reuters
O. J. Simpson

Simpsona so leta 1995 v sodnem procesu, ki je odmeval po vsem svetu, oprostili umora njegove nekdanje žene Nicole Brown Simpson in Ronalda Goldmana. Kasneje sta ga sicer družini pokojnih civilno tožili za povzročitev smrti in primer dobili, Simpson pa je moral zaradi visoke odškodnine razglasiti osebni stečaj.

Večina Američanov je še danes prepričana, da je ušel kazni za dvojni umor, primer pa je od samega začetka tesno povezan z rasnimi delitvami v ZDA, saj se je Simpson predstavljal kot žrtev policijske zarote v času, ko so podobno kot danes odmevali primeri policijskega nasilja proti rasnim manjšinam.

Dvome o njegovi nedolžnosti pa je poleg dejstva, da je spektakularno bežal pred policijo, Simpson sam podžgal v letu 2006 s knjigo "If I Did It" (Če bi to storil jaz), v kateri predstavlja opis "hipotetične" različice umora Simpsonove in Goldmana. Knjiga je bila zaradi javnega ogorčenja in sodnih bitk z Goldmanovo družino objavljena skoraj leto dni kasneje kot načrtovano.

Hkrati s knjigo je Simpson posnel intervju za ameriško televizijsko mrežo Fox, ki je bil prvič javno predvajan v nedeljo. Kot poročajo številni tuji mediji, v njem Simpson založnici Judith Reagan predstavlja svojo hipotezo o tem, kako naj bi bil par umorjen. V pogovoru pove, da je bil na prizorišču umora in da nikoli ni videl toliko krvi, a obenem pristavi, da gre za "hipotetično predstavo".

V pogovoru še pravi, da se je s prijateljem Charliejem, čigar obstoj ni bil nikoli potrjen, odpravil na dom Brownove. Ko je tja prispel, se je s parom zapletel v besedni dvoboj, pri čemer je Brownova padla in se poškodovala. Goldman naj bi se posledično postavil v karatejsko držo, na kar pa naj bi Simpson za nekaj časa izgubil zavest, poroča časnik The Guardian.

"Spomnim se, da sem zagrabil nož, tega se spomnim, da sem vzel nož od Charlieja in potem, če sem iskren, se ne spomnim več stvari, razen, da sem tam stal in da je bilo veliko stvari okoli," je dejal, pri tem pa pojasnil, da gre dejansko za velike količine krvi. Za tem se prične smejati in doda: "Težko mi je to reči, vendar je vse to hipotetično. Se opravičujem, zdi se mi, da se moramo znova malce ustaviti."

Profimedia
O.J. Simpson je na prostosti.

V zadnjem času v Ameriki znova vlada zanimanje za eno najbolj odmevnih sojenj zadnjih desetletij. Fox je po predvajanju intervjuja pripravil tudi posebno omizje, v katerem je med drugim nastopil tožilec v kazenskem pregonu Simpsona Christopher Darden. Ta je besede Simpsona pospremil z oceno: "Mislim, da je ravnokar priznal umor."

Da bi bilo vse skupaj še bolj bizarno pa v intervjuju Simpson celo nakaže, da je v celotni zgodbi žrtev on. Kot je povedal, sta ga Brownova in Goldman prizadela: "Ubila sta me ... Jaz sem bil tisti, ki je bil napaden in umorjen v tistem času," je še povedal po poročanju The Guardiana. Obenem njegov beg pred policijo prikazuje kot svojevrsten boj za pravičnost: "Mene so prikazovali kot ubežnika, vendar je ob cesti bilo več tistih, ki so me podpirali."

Po osebnem stečaju je Simpson životaril, leta 2008 pa se znova znašel pred roko pravice, potem ko je s partnerji vdrl v hotelsko sobo dveh preprodajalcev z njegovimi spominki. Zahteval je svoje stvari nazaj, eden od partnerjev je imel pištolo. Policija jih je aretirala, tožilstvo pa je krivdo pripisalo Simpsonu, ki je bil obsojen na kazen od devetih do 33 let. Lani oktobra je bil po odsluženih devetih letih v zaporu izpuščen.