Bojeviti Duterte

Predsednik o uradnikih Združenih narodov: »Vrzite jih krokodilom«

J.P.
12. 3. 2018, 10.32
Posodobljeno: 12. 3. 2018, 10.37
Deli članek:

Uradniki Združenih narodov (ZN) so spet na tapeti. Predsednik je odločen, da se v njegovo delo ne bodo vtikali.

Profimedia
Rodrigo Duterte

Uradniki Združenih narodov bi si želeli pobližje ogledati njegovo vojno proti drogam in žrtve, ki jih ta terja, a se jim filipinski predsednik Rodrigo Duterte ne pusti. Za dejanja svojih pribočnikov je prevzel vso odgovornost.

Znotraj meja, ki jih postavlja zakon

Le dan po tistem, ko je visoki komisar ZN Zeid Ra’ad Al Hussein dejal, da filipinski voditelj potrebuje psihiatrično oceno, je Duterte znova udaril. »Neumni pasji sin,« ga je imenoval predsednik, svojim varuhom pravice pa naročil, da ne odgovarjajo na vprašanja preiskovalcev ZN, ki vojni proti drogam očitajo kršenje človekovih pravic. »Ne odgovarjajte na njihova vprašanja,« je včeraj dejal oborožencem v mestu Zamboanga in poudaril, da sam prevzema vso odgovornost. »Le opravite svoje delo … Znotraj zakona.« Na srce jim je položil tudi, da imajo pravico ostati tiho in ne pričati zoper sebe – to pravico jim zagotavlja ustava. »Prepustite to meni. Prihajajo. Imate tu krokodile, takšne, ki zares jejo ljudi? Vrzite jim te pasje sinove,« jim je zapretil.

Vojna, ki jo je drogam napovedal Duterte, je od julija 2016 terjala vsaj 4.000 življenj. Nekatere človekoljubne organizacije ocenjujejo, da bi ta številka lahko bila trikrat višja.