Pred volitvami

Priznanje Putina: Dal je zeleno luč za sestrelitev letala s 110 potniki

T.L.
12. 3. 2018, 09.19
Posodobljeno: 12. 3. 2018, 12.01
Deli članek:

Potniki niso vedeli, kako blizu smrti so bili.

Profimedia
Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin je priznal, da je leta 2014 odobril sestrelitev potniškega letala s 110 potniki. Dejal je, da so mu varnostne službe sporočile, da se na krovu letala nahaja bomba, tarča napada pa naj bi bila slovesnost ob otvoritvi zimskih olimpijskih iger v Sočiju. Na srečo se je izkazalo, da je šlo za lažni alarm in potniki na letalu, ki se niso zavedali, kako so se približali smrti, so varno prispeli do končne destinacije.

V dve uri dolgem dokumentarnem filmu z naslovom “Putin”, ki je bil pred ruskimi predsedniškimi volitvami, ki bodo 18. marca objavljen na spletu, je ruski predsednik pojasnil, kako so ga 7. februarja 2014, pred otvoritveno slovesnostjo olimpijskih iger, obveščevalne službe obvestile, da je letalo, ki je letelo iz ukrajinskega Harkova do turškega Istanbula, ugrabljeno, ugrabitelji pa zahtevajo pristanek v Sočiju. Na krovu letala turškega prevoznika Pegaz Airlines je bilo 110 ljudi, piloti pa so povedali, da ima eden od potnikov bombo in zahteva spremembo poti leta v smeri Sočija. 

Varnostne službe so Putinu še dejala, da je v takšni izredni situaciji mogoča le ena rešitev – sestrelitev letala. "Rekel sem jim: ravnajte se po načrtu", je v filmu povedal Putin.

Na srečo potnikov na letalu, pa je že čez nekaj minut Putin dobil informacijo, da je šlo za lažni preplah in da je bil na letalu le pijan potnik. Letalo je nadaljevalo pot proti Turčiji, Putin se je odpravil na olimpijski stadion v Sočiju in se udeležil otvoritve, na kateri se je zbralo 40.000 ljudi.