Ofenziva v Vzhodni Guti

V agresivni vojaški operaciji ubitih več kot 1000 civilistov

V. M./ STA
11. 3. 2018, 09.30
Deli članek:

Sirske vladne sile tudi danes nadaljujejo silovito ofenzivo v Vzhodni Guti. Po poročanju tujih tiskovnih agencij se je število ubitih civilistov v nasilju, ki na območju traja že skoraj tri tedne, povzpelo prek 1000. Ranjenih je več kot 4300 ljudi.

Profimedia
Bombardiranje sirskega Alepa.

V soboto so vladne sile največje mesto v Vzhodni Guti odrezale od preostanka enklave, ki jo nadzorujejo sirski uporniki. Posledično so območje, ki velja za zadnje oporišče upornikov blizu prestolnice Damask, razklali na tri dele - mesto Duma z okolico, ki so ga vladne sile tudi obstreljevale, mesto Harasta in preostanek enklave na jugu.

Samo v soboto je bilo v napadih v Dumi ubitih najmanj 20 civilistov, med njimi štirje otroci. Skupaj pa je bilo v ofenzivi v Vzhodni Guti ubitih 1030 civilistov, med njimi 219 otrok, je poročal Sirski observatorij za človekove pravice. Več kot 4300 ljudi je bilo ranjenih.

Vojska je v soboto zavzela glavno prometnico, ki povezuje mesti Duma in Harasta. Ob tem naj bi zavzela še mesto Misraba, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Vzhodna Guta je sicer zadnje območje blizu prestolnice Damask, ki ga nadzorujejo uporniki. Vladne sile in zavezniki zaradi zagotavljanja varnosti prestolnice, od 18. februarja vodijo ofenzivo zoper to območje.

Reuters
Ranjenih je več kot 4300 ljudi.