Protest

V Kataloniji danes velike demonstracije

V. M. STA
11. 3. 2018, 08.30
Deli članek:

V Barceloni bodo danes potekale velike demonstracije podpornikov neodvisnosti Katalonije, ki jih organizira civilnodružbeno gibanje Katalonski narodni kongres (ANC).

Reuters
Katalonske ulice bodo ponovno preplavili protestniki.

Nekdanji vodja gibanja Jordi Sanchez je sicer kandidat za novega predsednika Katalonije, vendar pa mu je sodišče preprečilo udeležbo na glasovanju v parlamentu. Špansko vrhovno sodišče je namreč zavrnilo njegovo prošnjo za začasno izpustitev iz pripora, ki bi mu omogočila udeležbo na glasovanju o njegovem imenovanju v katalonskem parlamentu in prisego na položaj. Ustavno sodišče pa je že v sredo zavrnilo njegovo splošno prošnjo za izpustitev.

Predsednik katalonskega parlamenta Roger Torrent je sicer v noči na soboto za nedoločen čas preložil za ponedeljek predvideno sejo, na katerih naj bi glasovali o novem katalonskem predsedniku.

Neodvisnosti naklonjeni lista Skupaj za Katalonijo in levi republikanci (ERC) so se za Sancheza, ki je zaradi sodelovanja v prizadevanjih za neodvisnost Katalonije že od oktobra v priporu, kot novega kandidata za predsednika dogovorili minuli teden. Pred tem se je namreč nekdanji predsednik in vnovični kandidat Carles Puigdemont odpovedal kandidaturi.