Tihotapljenje prebežnikov

Kako v karavana za pet spraviti devet ljudi

J.A. / Dolenjski list
10. 3. 2018, 19.26
Deli članek:

Krisztian Peter Varga je prebežnike pripeljal do hrvaško-slovenske meje, na slovenski strani so ga prijeli. V zaporu bo eno leto, poleg tega mora plačati tudi dobrih tisoč evrov kazni.

M.L.
Tihotapljenje deveterice se je zaključilo blizu mejnega prehoda Slovenska vas.

J.A. / Dolenjski list
Varga se je s tožilstvom pogodil, da po prestani kazni še štiri leta ne bo vstopal na območje Republike Slovenije.

Prevoz prebežnikov iz Hrvaške do Italije je postal utečen posel organiziranih združb. Kako uspešen je, na tem mestu ne moremo pisati, ker to ni javen podatek, lahko pa rečemo, da se je načrt Romuna Krisztiana Petra Varge in njegovih »šefov« sfižil in da naslednjih pet let zagotovo ne bo več vozil prebežnikov čez Slovenijo.

V Zagrebu naložil devet prebežnikov

V začetku lanskega decembra je Varga v Zagrebu s karavanom BMW pobral devet prebežnikov, štiri Afganistance, dva Sirca, dva Iranca in enega Pakistanca, ter jih pripeljal v bližino meje s Slovenijo. »Razložil jih je, da so mejo prestopili peš, sam pa je čez mejni prehod Slovenska vas prišel na slovensko stran. Tam so ga čakali prebežniki, da bi jih naložil in peljal proti Italiji,« je na krškem sodišču med drugim povedal okrožni državni tožilec Bogdan Matjašič.

Načrt je splaval po vodi

Toda načrt je splaval po vodi, ker so se mimo njega ves čas vozili slovenski policisti in prebežniki nikakor niso mogli neopaženo vstopiti v njegov avto. »Na skritem mestu so ga čakali več ur,« še pove tožilec. Varga je več ur krožil po obmejnih krajih in postal sumljiv našim organom pregona, a ker tujci niso prisedli v njegov avto, dokazati njihovo povezanost ni bilo preprosto. Preiskava in analiza sledi DNK iz njegovega avta sta pokazali, da se je prav tistih devet ljudi peljalo z njim. Se kdo sprašuje, kako v karavana, ki je registriran za pet ljudi, šofer naloži devet ljudi?

Ženska poleg šoferja

Štirje so sedeli na zadnjih sedežih, eden je ležal prek njihovih nog, v prtljažniku so ležali trije, na sovoznikovem sedežu pa je sedel eden oziroma ena (edino žensko so posedli poleg šoferja). S krškim tožilstvom je Varga podpisal sporazum o priznanju krivde in se dogovoril za eno leto zapora. Obtoženi Romun, sicer oče štirih mladoletnih otrok (najmlajši ima komaj štiri mesece, eden izmed njih pa je za nameček še gluhonem), je v svoj zagovor povedal, da sta oba s partnerico nezaposlena. »Ker nimava denarja, otrok ne moreva voziti v šolo,« je še dejal.