NOVI in STARI OBRAZI

Zvezdniki, ki vstopajo v politiko

L.T. / Novice Svet24
11. 3. 2018, 07.15
Deli članek:

V pripravah na tekmo za državni zbor stranke stavijo na lepe in slavne. Nič zares novega, predvsem pa tokrat ne bomo volili novih obrazov.

Bobo
Za Desus bo nastopil tudi Saša Dončič, oče Luke Dončiča.

Zvezda predvolilnih anket je gotovo kamniški župan Marjan Šarec, ki se je v ljudska srca zapisal kot satirična upodobitev povprečnega Gorenjca – Serpentinšek. Njegovi stranki kaže, da bo na svojo stran pridobila 24 odstotkov volilnega telesa, in to kljub temu, da Šarec še ni zares predstavil političnega programa.

Glede na uspeh Mira Cerarja na prejšnjih volitvah, ki prav tako ni predstavil političnega programa, je pa veliko govoril o etiki in morali, je to verjetno dovolj dober recept za zmago na volitvah. Kljub temu bo morebitnih 24 odstotkov najslabši rezultat zmagovalne stranke v zgodovini samostojne Slovenije.

Grega Wernig/M24
Trenutno še ni znano, ali se Švarčeva poteguje zgolj za poslansko mesto na listi SD ali ima ambicije tudi po kakšnem ministrstvu.

Arhiv Reporterja
Večni sindikalist Semolič se bo v pokoju preizkusil še kot kandidat za poslanca SD

Karizmatična ekipa nekarizmatičnega Židana

Drugačno taktiko so ubrali Socialdemokrati, ki svojemu medlemu predsedniku Dejanu Židanu sestavljajo ekipo lepih in slavnih. Volilno telo se je očitno navdušilo nad njihovo novo pridobitvijo Dominiko Švarc Pipan, ki se je kot doktorica mednarodnega prava proslavila z delom odvetnice na pritožbenem oddelku Mednarodnega kazenskega sodišča za nekdanjo Jugoslavijo. Švarčeva je svojo kariero zgradila tudi s strokovnimi komentarji arbitraže, v mladosti pa je bila bolj slavna kot fotomodel.

SD se je pridružil tudi nekdanji sindikalni dinozaver Dušan Semolić, ki se bo kot upokojenec potegoval za poslansko mesto. Pri tem prav tako ni znano, ali se bo odločil stopiti na drugo stran mize socialnega dialoga z morebitno ambicijo postati minister za delo.

Desus po preverjenem kopitu

Svojo volilno listo s preverjeno metodo sestavlja tudi stranka Desus. V preteklosti je na njej že nastopil košarkar Peter Vilfan, tokrat pa jih bo s svojim imenom podprl še Saša Dončić, najširše znan kot oče košarkarskega superzvezdnika Luke Dončića. V nasprotju s košarkarsko kariero Vilfan v politični ni pretirano izstopal. Spomnimo se ga le kot poslanca, ki je vinjen z avtom zbil pešca in pokazal pokončno držo, da je zaradi svojega dejanja v sklicu državnega zbora pred tem odstopil kot poslanec tedaj Pozitivne Slovenije.

»Rad bi pel v tej stranki in razveseljeval ljudi,« pa je glede svoje kandidature povedal legendarni pevec Lado Leskovar. Za Desus bo kandidiral v Ljubljani, pred tem se je leta 2008 že znašel na volilni listi stranke Zares.

STA
Lado Leskovar bo kandidiral v Ljubljani

Bo Tomićeva stranki Levica dala svoje ime?

Med pogojno slavne obraze lahko prištejemo še igralko Violeto Tomić, ki je na prejšnjih volitvah nastopila na listi koalicije strank Združena levica. Ta zdaj ne obstaja več pod tem imenom in originalno zasedbo, prav tako se vse bolj bori za prepoznavnost pred volivci. Po naših informacijah bodo zato na naslednjem strankinem kongresu glasovali o predlogu, da se stranka preimenuje v Levica z Luko Mescem in Violeto Tomić.

Po neuradnih informacijah bo v imenu te stranke na volitvah nastopila tudi igralka in pevka Lara Jankovič.