Razporeditev sredstev

Kanadski zdravniki: znižajte naše plače in denar porabite drugje

G.G.
10. 3. 2018, 20.31
Posodobljeno: 10. 3. 2018, 20.37
Deli članek:

Zdravniki v kanadski pokrajini Quebec so podpisali peticijo, s katero zahtevajo bolj smotrno porabo denarja v zdravstvu.

Profimedia

V pismu naslovljenem na pokrajinske oblasti so zapisali, da so "šokirani" zaradi nedavnega zvišanja plač zdravnikom. Se nam to zdi nenavadno? Mogoče. Toda skoraj 800 zdravnikov in drugega medicinskega osebja razlaga, da je takšno zvišanje glede neprimerno glede na reze v celotnem področju zdravstva in nižanje plač medicinskim sestram in tehnikom. Menijo, da bi morale oblasti denar bolj pravično razporedi, ne pa da se plače višajo samo tistim, ki so že zdaj najbolje plačani.

V Quebecu imajo namreč precej težav v zdravstvu. Med njimi so tudi čakalne vrste, ki so najdaljše v državi. Po podatkih iz leta 2016 35 odstotkov pacientov čaka pet ur ali več na obravnavo pri osebnem zdravniku. Druga velika hiba je preobreemnitev medicinskih sester in tehnikov. In zdaj se vse več zdravnikov zaveda in zahteva, da se sredstva namenijo na najbolj podhranjena področja.

Minister za zdravje v pokrajinski vladi Gaetan Barrette pravi, da se lahko zdravniki mirne duše odrečejo povišico, ki da jo bodo koristno uporabili drugje v zdravstvu.