VRTNARIMO

Pomlad nas že kliče na gredice

P.R. / Novice Svet24
10. 3. 2018, 21.20
Deli članek:

Grede, ki jih nismo obdelali jeseni, prekopljemo s prekopnimi vilami, odstranimo plevel, pograbimo in jih pred erozijo ter plevelnimi semeni zavarujemo tako, da čeznje razgrnemo zaščitno kopreno.

Dreamstime
Od srede meseca lahko na prosto že sadimo por in zimsko čebulo ter nekatera trajna zelišča (hren, luštrek, drobnjak, dobro misel, pelin in citronsko meliso).

Če smo na gredo že lani posejali rastline za zeleno gnojenje, jih zdaj podkopljemo v tla. Med marčevska opravila sodi tudi že gnojenje – v zemljo vkopljemo hlevski gnoj (svež ni najprimernejši), toda samo na grede, na katerih bodo v letošnjem kolobarju rasle najpožrešnejše rastline.

RAZKUŽIMO PRST
Naglica nikoli ni dobra in zato se sajenja v sadilne posode in pladnje lotimo preudarno ter počasi, kajti nežne rastlinice, ki vzklijejo iz semen, so občutljivejše kakor tiste, ki kasneje vzklijejo na gredi. Zato morajo biti tako posode kakor prst kar se da čiste, še bolje razkužene. Najprej s krtačo in z milnico dobro operemo posode, v katere nameravamo sejati. Morebitne apnenčaste robove, ki se radi naredijo na stenah posod, odstranimo s kisom. Na koncu jih dobro speremo z vodo in počakamo, da se osušijo. Medtem pripravimo tudi prst, tako da jo razkužimo in s tem pokončamo morebitne bolezenske klice, plesni in jajčeca škodljivcev, ki jih ne vidimo s prostim očesom.

STERILIZACIJA

Presejano prst nasujemo v star plitek pekač, jo poravnamo in vse skupaj potisnemo v pečico. Pri 200 stopinjah Celzija nato prst steriliziramo 30 minut. Pustimo, da se ohladi.

ORODJE

Z lekarniškim alkoholom razkužimo orodje, ki ga bomo uporabljali pri delu s prstjo, semeni in sejanci, nad plamenom sveče pa razkužimo rezila vrtnih škarij ali nožev, ki jih bomo uporabljali pri obrezovanju posameznih rastlin.