Izboljšanje odnosov

Sestanek Kim – Trump: kako so se odzvali?

B.K.
9. 3. 2018, 11.25
Posodobljeno: 9. 3. 2018, 11.28
Deli članek:

Kim je povabil Trumpa, Trump se je povabilu odzval. Kaj na to pravi svet?

Profimedia
Kim Jong Un na nedavnih pogovorih z južnokorejsko delegacijo.

Predsednik Združenih držav Amerike Donald Trump je dejal, da se bo sestal s severnokorejskim kolegom Kimom Jong Unom, enkrat do konca maja.

Južnokorejski odposlanci, ki so se pred dnevi sestali s severnokorejskimi oblastmi, so dejali, da bi sestanek lahko začel proces denuklearizacije korejskega polotoka.

Mnogi odločitev ameriškega predsednika pozdravljajo in pravijo, da gre za korak naprej v rešitvi korejskega konflikta. Severnokorejske oblasti so namreč sporočile, da so pripravljene prenehati s testi jedrskih izstrelkov, v kolikor bodo pogovori potekali nemoteno. Gre za napredek, ki ga ni uspel doseči nobeden izmed trumpovih predhodnikov.

Reuters
Donald Trump se je odzval na vabilo.

Po drugi strani mnogi ameriški strokovnjaki svarijo pred prevelikim optimizmom. “Zdi se, kot da se nekaj ne izide,” je za Bloomberg dejal direktor delovne skupine za Korejo na Harvardu John Park. “Da se aktualni predsednik [ZDA] sestane z voditeljem kot je Kim Jong Un, to bi se po navadi zgodilo na koncu denuklearizacijskega procesa. A, ko se to zgodi na začetku in dobi nazaj samo verbalno zavezo k denuklearizaciji, tega dela ne vidimo kot enakosti.”

S tem se strinja tudi direktor vzhodnoazijskega protinuklearnega programa na kalifornijskem inštitutu za mednarodne odnose v Montereju Jeffrey Lewis, ki je na twitterju zapisal: “Moramo govoriti s Severno Korejo. A Kim Trumpa ne vabi, da bi mu predal severnokorejska orožja. Vabi ga, da bi pokazal, da so njegove investicije v jedrske kapacitete prisilile Združene države, da ga obravnavajo kot enakega.”

Kaj pravijo sosede?

A ranjen ameriški ponos ne gane sosed Severne Koreje, ki so se v glavnem odzvale pozitivno na naznanitev pogovorov med voditeljema držav v konfliktu.

Reuters
južnokorejski predsednik Moon Jae In se zavzema za mirno rešitev dolgoletnega konflikta.

Južnokorejski predsednik Moon Jae-in je denimo dejal: “Majski sestanek se bo v zgodovino vpisal kot mejnik, ki je vzpostavil mir na Korejskem polotoku. Če se bosta po medkorejskem vrhu sestala še predsednik Trump in predsednik Kim, bo popolna denuklearizacija polotoka iskreno postavljena na pravo pot.”

Bolj zadržan je bil sicer japonski premier Šinzo Abe, ki je napoved sestanka sicer pozdravil, a je opozoril, da bosta Japonska in ZDA še dalje vršili “maksimalen pritisk, dokler Severna Koreja ne začne s konkretnimi akcijami za popolen, preverljiv in nepovraten konec razvoju jedrskih raket.”

Reuters
Kitajski zunanji minister Wang Yi.

Kitajsko zunanje ministrstvo je po pričakovanjih napoved dialoga pozdravilo in dodalo, da upajo, “da nodo vse strani pokazale pogum in sprejele pravilne politične odločitve.” Zunanji minister Wang Yi je sicer opozoril, da pogovori ne bodo nujno tekli gladko.

“Sestanek je korak v pravo smer,” pa je dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov. “Upamo, da se bo dejansko zgodil,” je še dodal.