po smrti

Z Gadafijevega računa ukradli 10 milijard evrov

B.K.
9. 3. 2018, 09.37
Posodobljeno: 9. 3. 2018, 09.44
Deli članek:

Z računa je skrivnostno izginilo okrog 10 milijard evrov sredstev, ki so bila zamrznjena v sklopu sankcij proti pokojnemu libijskemu voditelju.

Reuters
Nekdanji libijski voditelj Moamer Gadafi.

Denar dolgoletnega libijskega voditelja Moamerja Gadafija je izginil nekje med letoma 2013 in 2017, se pravi po njegovi smrti, poroča ruska televizija RT.

Še novembra 2013 se je na štirih računih takratnega libijskega režima v belgijski banki Euroclear nahajalo dobrih 16 milijard evrov zamrznjenih sredstev. A ko so lani belgijske oblasti želele sredstva zaseči, se je izkazalo, da jih je na računih le še dobrih 5 milijard.

“Na štirih računih, ki so bili odprti pri banki Euroclear Bank SA, ostaja malce več kot 5 milijard evrov, je dejal predstavnik bruseljskega tožilstva Denis Goeman.

Libijski režim pod Gadafijem vodstvom je sicer v belgijske banke vlagal velike količine denarja, ki jih je zaslužil z izvozom nafte. Po vojaški intervenciji Združenih držav Amerike leta 2011, pa so Združeni narodi proti takratni libijski vladi uvedli sankcije, zaradi katerih je bilo zamrznjeno vso premoženje, ki ga je libijska vlada imela v tujini. A v Evropski uniji so nacionalne vlade zamrznile le izvorne vsote denarja, medtem ko so sredstva v obliki obresti in dividend ostala likvidna.

Raziskava bruseljske izpostave ameriškega časnika Politico je sicer prejšnji mesec pokazala, da so s 16 milijard evrov težkega Gadafijevega računa redno odtekale višje količine “delniških dividend, dohodkov od obveznic in plačil obresti. /…/ Obrestni tokovi iz premoženja sklada po svetu so bili pogosti.” Kakor kaže korespondenca med banko Euroclear in belgijskim ministrstvom za finance, so bile obresti enkrat mesečno nakazane na “račun [britanske banke] HSBC v Luksemburgu, ki pripadajo Libijskemu investicijskemu organu in na več drugih njihovih računov v Arabski bančni korporaciji s sedežem v Bahrajnu, katerega glavni delničar je Libijska centralna banka,” so še zapisali pri Politico.

Belgijsko finančno ministrstvo sicer vztraja, da so omenjene transakcije bile legalne, ni pa še odgovorilo na vprašanje, kam je izginilo 10 milijard zamrznjenih sredstev.

Reuters
Moamer Gadafi.

Gadafi, ki je Libiji vladal 42 let (od leta 1969), je bil 20. oktobra 2011 umorjen v javnem linču, po tem, ko so zračne sile ZDA z bombardiranjem uničile njegov konvoj in ga nemočnega pustile nemilosti libijskih upornikov.

Po Gadafijevi smrti je Libijo zajel val nasilja, ki se ni umiril vse do danes, ko severnoafriški državi de facto vladata dve sovražni vladi.