Urad tožilca v Diyarbakirju, mestu na jugovzhodu Turčije, je proti skupini dvanajstih študentov vložil obtožnice zaradi »propagiranja teroristične organizacije,« poroča kurdska tiskovna agencija ANF. Eden izmed študentov je obtožen, ker ga je policist v civilu slišal, kako je med hojo po ulici žvižgal popularno kurdsko pesem.

»Medtem, ko sem se sprehajal, me je obstopil človek v civilni opravi, mi dejal, da je policist, ter me odvlekel s sabo,« je dejal obtoženi Suat Mustafa. »Potem so prišli štirje policisti in so me odvlekli stran. Nisem žvižgal provokativnih pesmi, žvižgal sem le pesem kurdskega izvajalca.«

Turški režim je sicer vzporedno z vojno v Siriji, ojačal nasilje nad kurdskim prebivalstvom, še posebej po tem, ko je na volitvah junija 2015 v parlament prišla prokurdska Ljudska demokratska stranka (HDP). V tistem času je turška vojska obstreljevala več kurdskih mest na jugovzhodu države, policija pa je aretirala 11 poslancev HDP in več deset županov te stranke. Sopredsedniku stranke HDP Selahattinu Demirtasu grozi skupno 142 let zaporne kazni.