Propadajoča sramota

FOTO: Nevarna ruševina kazi podobo Ptuja

Dženana Kmetec / Štajerski tednik
21. 2. 2018, 19.20
Deli članek:

Vse od požara naprej predstavlja gospodarski objekt na Cankarjevi 14 na Ptuju veliko sramoto in tudi nevarnost. To je toliko večji problem, ker sta v neposredni bližini tega objekta osnovna in glasbena šola.

Tednik Ptuj
V nevarnih razvalinah se zbirajo podgane in celo kače, streha pa ogroža mimoidoče.

Stavba je od leta 1989 spomenik lokalnega pomena. Hiša je v strnjenem zazidalnem nizu. Gre za enonadstropno triosno stavbo, ki je v osnovi iz 17. stoletja, fasada pa iz 19. stoletja.

Več kot tri leta je minilo od požara, ki je povsem uničil gospodarsko poslopje stavbe na Cankarjevi 14 na Ptuju. Da je objekt povsem uničen, rušitev pa neizbežna, je bilo jasno takoj po požaru. Toda do danes se ni zgodilo nič. Propadajoča ruševina, ki je tik ob osnovni in glasbeni šoli, je še vedno nedotaknjena.

Na Mestni občini Ptuj naj bi poskušali zadeve pospešiti, a za zdaj učinka ni. Zato so postavili vsaj zaščitno ograjo ter preprečili morebitno radovedno raziskovanje osnovnošolcev in drugih. Občina je prijavo naslovila tudi na Ministrstvo za zdravje, že junija lani si je stanje na terenu ogledala tudi zdravstvena inšpekcija RS. V zapisniku je jasno navedeno, da gre za nevaren objekt in da se v njem zbirajo tudi podgane, videli naj bi celo kačo. Na vse to je opozarjal tudi ravnatelj Glasbene šole Karola Pahorja Štefan Petek. Pravi, da je bil objekt že prej v slabem stanju, po požaru pa je v še slabšem. »Problem je v tem, da je težko ali nemogoče lastnika pripraviti, da zadeve na svojem zemljišču ureja, če on sam tega ne želi. Naš interes je, da se to območje uredi. Želimo si vzorne sosede, ki bodo vzdrževali stavbo in gospodarski objekt podrli, ker je to nujno potrebno,« je jasen Petek.

Tednik Ptuj
Hiša je v osnovi iz 17. stoletja.

SOGLAŠAJO Z RUŠITVIJO

STA
Na MO Ptuj se trudijo zadeve pospešiti (na fotografiji ptujski župan Miran Senčar).

Kot je pojasnil Srečko Štajnbaher, vodja ZVKDS OE Maribor, so maja 2016 na Mestno občino Ptuj ter Ministrstvo za infrastrukturo in prostor, Inšpektorat RS za promet, energetiko in prostor posredovali dopis s Poročilom o ogledu gospodarskega objekta na dvorišču Cankarjeve 14 na Ptuju. Tega je pripravil statik zavoda Miran Ježovnik, ki je opozoril, da si mora investitor v skladu z veljavno zakonodajo pred posegom v objekt pridobiti kulturnovarstvene pogoje pristojnega ZVKDS. »Objekt namreč stoji v območju naselbinskega spomenika mestnega jedra Ptuja in v vplivnem območju ptujskega gradu, razglašenega za spomenik državnega pomena, ob tem pa spada v območje arheološkega najdišča Ptuj – Arheološko najdišče Levi breg,« pojasnjuje Štajnbaher.

Julija lani so od novega lastnika prejeli vlogo za izdajo kulturnovarstvenih pogojev za odstranitev in le dva dneva pozneje izdali odločbo s pogoji za rušenje obravnavanega gospodarskega objekta.

ČAKAJOČ NA ODLOČITEV SODIŠČA

V zvezi z nevarnostjo objekta so tudi na ptujski občini prejeli obvestilo Inšpektorata RS za okolje in prostor, iz katerega je razvidno, da se bo inšpekcijski postopek, katerega predmet bo odstranitev ostankov pogorelega objekta, nadaljeval zoper novega lastnika predmetne nepremičnine.

Postopek gradbene inšpekcije (IRSOP OE Maribor) še vedno ni zaključen. O tem, v kateri fazi je, smo jih spraševali konec lanskega leta, iz njihovega odgovora pa izhaja, da odločba še ni bila izdana. »Predloženo je bilo opozorilo Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKD), da je treba pred posegom v objekt pridobiti ustrezne kulturnovarstvene akte pristojnega ZVKD Maribor, ki jih bo moral lastnik upoštevati pri odstranitvi objekta. V letu 2014 je bila sicer v zvezi s tem objektom oziroma gradbenim elementom dimnikom na tem objektu že izdana odločba, ki pa jo je odpravil drugostopenjski organ, in vrnjena v postopek, v katerem so bili po delni sanaciji dimnika ugotovljeni pogoji za ustavitev postopka,« so pojasnili na Ministrstvu za okolje in prostor.

Kdo bo zadeve v prihodnje urejal, bo očitno odločilo sodišče. Dokler sodni mlini ne bodo zadev rešili in dokler gradbena inšpekcija ne bo izdala odločbe za rušitev gospodarskega poslopja, bo objekt na Cankarjevi 14 še naprej kazil podobo mesta.