Preiskava

VIDEO: Ugibanja po tragediji: je letalo trčilo v helikopter?

G.G./STA
12. 2. 2018, 08.55
Posodobljeno: 12. 2. 2018, 10.05
Deli članek:

Po strmoglavljenju ruskega letala kmalu po vzletu iz letališča v Moskvi preiskovalci iščejo še drugo črno skrinjico.

Profimedia
Preiskovalci med razbitinami letala An-148.

Ruski preiskovalni odbor ugotavlja vzrok nesreče. Po podatkih oblasti bi lahko šlo za slabe vremenske razmere, preiskujejo tudi možnost človeške napake in tehničnih pomanjkljivosti.

Ruski mediji omenjajo tudi možnost trčenja s helikopterjem. Med razbitinami naj bi našli tudi dele helikopterja, kar pa zaenkrat ni potrjeno. Medtem so se na spletu pojavili tudi posnetki nadzorne kamere, ki je ujela trenutek strmoglavljenja letala.

Po poročanju spletnega portala Gazeta.ru, ki se sklicuje na vire blizu preiskave, je pilot kontroli letenja javil okvaro in zahteval zasilni pristanek. "Prosim za odobritev zasilnega pristanka," naj bi bile njegove zadnje besede.

Tiskovna predstavnica preiskovalnega odbora Svetlana Petrenko je po drugi strani sporočila, da ni podatkov o tem, da bi posadka prijavila tehnične težave. Prav tako pilota, ki sta bila po navedbah letalske družbe Saratov Airlines zelo izkušena, po njenih navedbah nista poklicala na pomoč. Na letalu sta bila v času nesreče tudi tehnika, ki sta pred letom pregledala letalo in nista poročala o tehničnih težavah.

Profimedia

Zagorelo že med padanjem

V nesreči je umrlo vseh 65 potnikov in šest članov posadke, med njimi so tudi trije otroci. Prav tako pa so med žrtvami trije tujci, in sicer državljani Švice, Azerbajdžana in Kazahstana, so sporočile oblasti mesta Orsk. Umrle bodo morali identificirati s pomočjo testov DNK, saj so trupla neprepoznavna. Letalo, ki je z radarjev izginilo štiri minute po vzletu, je namreč zagorelo že med padanjem. Preiskovalci so sporočili, da bo postopek ugotavljanja identitete ponesrečenih trajal od dva do tri mesece. 

Šlo naj bi za sedem let staro letalo ruske družbe Saratov Airlines, ki je po navedbah očividcev iz vasi Argunovo strmoglavilo v plamenih. Družba je letalo pred letom dni kupila od druge ruske letalske družbe.