Živali za čustveno podporo

Na letalo s terapevtskim puranom, pavom, ježem ali dihurjem? Nič več!

S.R.
8. 2. 2018, 19.50
Deli članek:

Letalske družbe imajo kot kaže dovolj potnikov, ki z letali potujejo skupaj s hišnimi ljubljenčki, namenjenimi čustveni podpori.

Facebook
"Terapevtski" pav.

Ker se hitro veča število letalskih potnikov, ki si zaradi občutka tesnobe na letu želijo čustveno podporo živali, oziroma to celo zahtevajo, so se nekatere letalske družbe odločile, da bodo razširile sezname življa, ki mu je vstop na letalo prepovedan, poroča britanski BBC. Na seznamih so se tako znašli nekateri bolj ali manj nenavadni primerki »terapevtskih živali,« seveda z razlogom.

Leta 2014 so iz letala družbe US Airways odstranili terapevtskega pujska, ki ga je potnica nujno potrebovala, kot pravi, zaradi čustvene podpore. Razlog? Pujsek Hobie je osebju že pred samim vzletom poklonil rjavo darilce.

Strožji zakoni so posledica »znatnega povečanja števila incidentov na letalih, v katerih so udeležene te živali,« je dejala tiskovna predstavnica letalske družbe United Airlines, kjer trdijo, da se je število prošenj, povezanih z dovoljenji za spremljavo najljubšega ljubljenčka, ki med letom nudijo čustveno podporo, povečalo za 75 odstotkov. V enem letu so jih tako zabeležili kar 76.000. V enem zadnjih primerov so morali zavrniti prošnjo potnika, ki je želel, da bi ga na letalu spremlja pav.

Če vas kdaj prešine misel, da bi na letalo družbe United Airlines s seboj vzeli ježa, raje pomislite še enkrat. Naslednji mesec se bo tudi jež znašel na seznamu prepovedanih »terapevtov.« Ta vključuje še glodavce, dihurje, kače, pajke, plazilce, žuželke in divje ptiče. Vstop na krov bo še vedno dovoljen nekaterim izbrancem, kot so na primer psi za slepe in slabovidne. Pri družbi bodo od potnikov hkrati zahtevali, da morajo za dovoljenje zaprositi 48 ur vnaprej, pri tem predložiti potrdilo o potrebi po terapevtski živali, ki jim ga je izdal strokovnjak s področja duševnega zdravja, ter predložiti dokaze, da ima njihov terapevtski sopotnik za seboj ustrezno usposabljanje, ki zagotavlja primerno vedenje v javnosti.

Terapevtski purani

Podobne ukrepe je sprejela tudi letalska družba Delta, ki si zaradi kar 84-odstotnega povečanja števila incidentov, povezanih z živalskimi sopotniki, želi bolje zaščititi druge potnike na krovu. Pri Delti so se nedavno srečali s primeri, ko so potniki s seboj na krov želeli vzeti terapevtske purane, oposume in kače, osebje na letalih pa je moralo trpeti ugrize in renčanje iz ust najrazličnejšega življa, za temi »terapevtskimi« bitji pa je moralo pogosto odstranjevati madeže urina in blata. Iz prepovedi bodo seveda tudi pri njih izvzeti psi pomočniki.

Podobno je pri družbi Virgin Atlantic, kjer je na krov dovoljeno samo terapevtskim psom, medtem ko so pri British Airways prepovedali vsako spremljavo terapevtskih živali.