Bo ostal v vesolju?

Astronavtu se šibijo kolena, ker raste prehitro

S.R./STA
9. 1. 2018, 17.45
Posodobljeno: 10. 1. 2018, 08.41
Deli članek:

Japonskega astronavta Norishiga Kanaija, ki je pred tremi tedni prispel na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS), skrbi njegova nagla rast.

Profimedia
Kanai je tokrat prvič v vesolju. Pred tem je bil zdravnik potapljač v japonskih oboroženih silah.

Kot je Norishige Kanai objavil na družbenem omrežju, je doslej zrasel za devet centimetrov, zato ga skrbi, da ne bo več ustrezen za sedež na ruskem vesoljskem plovilu sojuz, s katerim naj bi se junija vrnil na Zemljo.

Povprečno astronavti v vesolju zrastejo od dva do pet centimetrov, razlog za to pa je odsotnost gravitacije, zaradi česar se razpotegnejo vretenca. Ob vrnitvi na Zemljo se njihova višina vrne v običajno.

"Dobro jutro vsi. Za danes imel veliko objavo. Po prihodu v vesolje smo izmerili telesno višino in oh, oh, oh, dejansko sem zrasel za devet centimetrov. Rastem kot rastlina v samo treh tednih. Tega ni bilo vse od srednje šole. Rahlo sem zaskrbljen, ali bom ustrezal za sojuzov sedež, ko se vrnem," je v tvitu zapisal Kanai. 

Na sojuzu, ki astronavte pelje do ISS in nazaj na Zemlju, je za sedeže omejena telesna višina. Če člani posadke postanejo preveliki, lahko to postane težava. Libby Jackson iz britanske vesoljske agencije je dejal, da je devet centimetrov veliko, a je mogoče, saj je vsako človeško telo drugačno. 

Kanai se je med tem že opravičil za svojo trditev. Pravi, da je šlo za napako pri merjenju in da je zrasel "le" za 2 centimetra. "Žal mi je, da sem tvitnit to lažno novico," je zapisal.