"Vrata v puščavo"

FOTO in VIDEO: Ekstremne razmere tudi v Sahari, puščavske sipine pod snežno odejo

S.R.
9. 1. 2018, 17.35
Posodobljeno: 9. 1. 2018, 17.36
Deli članek:

Za Saharo, največjo peščeno puščavo na svetu, so značilni predvsem vročina, suša in pesek, pred nekaj dnevi pa so tudi tamkajšnji prebivalci dočakali zimo.

Twitter/Severe Weather
Saharo je pobelil sneg.

Čeprav vode žejne saharske sipine nekajkrat na leto le okusijo slasti dežja, je sneženje na tem območju vendarle izjemno nepričakovan dogodek. Bela prevleka, ki jo je prebivalstvo na posebej sušnem območju te puščave doživelo leta 2016, je bila prva po letu 1979, zdaj se je ta pojav ponovil. Sneg se je sicer obdržal komaj nekaj ur, nato pa se je puščava znova obarvala v peščene barve, pri čemer so snežne kape nekoliko dlje obdržali le vrhovi bližnjega gorovja Atlas.

Sneg je v vseh treh primerih okusilo na tisoč metrih nadmorske višine ležeče alžirsko mesto Ain Sefra, imenovano tudi »vrata v puščavo«. Gre za v glavnem sušnato območje z visokimi povprečnimi temperaturami in razmeroma redkimi padavinami. Čeprav temperature v tem obdobju pogosto padejo pod ničlo, to ni dovolj za obilno sneženje, potrebna je tudi velika vlažnost v zraku. Strokovnjaki menijo, da se je v tem primeru nad Saharo gibala velika količina hladnega zraka, ki je v preteklih dneh čez Atlantik pripotovala iz Severne Amerike.