Zbira floto

Hrvaški veteran: "... pa bomo videli, kdo bo tam plul in kdo nas bo zaustavil, kdo nam bo napisal kazen"

R.T.
5. 1. 2018, 08.43
Posodobljeno: 5. 1. 2018, 08.55
Deli članek:

Včeraj je hrvaškemu premierju Andreju Plenkoviću dal 72 ur, da reši spor s Slovenijo.

Youtube.com
Dejal je, da si ne želi konflikta.

Sto jih bo prišlo, pravi. In da je zmožen zbrati sto plovil z Donave, Save in Dravo, »pa bomo videli, kdo bo tam plul in kdo nas bo zaustavil, kdo nam bo napisal kazen,« pravi Petar Janjić (54), ki je, kot smo poročali včeraj, hrvaški vladi postavil ultimat: če ne bo zaščitila svojega morja in svojih ribičev, bo ukrepal on.

V četrtek je za N1 Televizijo dejal, da si ne želi konflikta, le čim prejšnje ukrepanje in da se mu je javilo že več kot 40 lastnikov raznoraznih plovil, ki so se pripravljeni zgrniti nad Savudrijo.

Vojni heroj

Janjić, predsednik Združenja hrvaških vojnih veteranov se je na klic domovine odzval avgusta 1991, nadimek Tromblon pa se ga je prijel začasa obrambe Vukovarja. Kot poroča 24sata, naj bi mu med vojno vihro v Vukovarju uspelo uničiti 29 sovražnih tankov, ranjen je bil štirikrat. Po padcu Vukovarja je končal v srbskem taborišču v Sremski Mitrovici, kjer je preživel devet mesecev mučenja in maltretiranja. Po prihodu na prostost – dejal je, da je tehtal 39 kilogramov – je imel 21 operacij, upokojil se je 1993.

Leta 2004 je luč svet ugledala knjiga, ki jo je napisal o svojih vojnih izkušnjah. V njej je napadel tedanji državni vrh Hrvaške s predsednikom Franjem Tuđmanom na čelu, češ da je branitelje pustil na cedilu.