Smrtonosni napoj

Baba Anujka, ženska, ki je morila skoraj petdeset let

U.K.
5. 1. 2018, 07.00
Deli članek:

Baba Anujka ali banatska čarovnica še zmeraj buri duhove in nekateri prebivalci Vladimirovca tudi danes samo šepetajo o njej, da je ne bi razjezili.

Youtube
Navadno je ubijala s strupi, toda oseb, ki so ji bile nevarne, naj bi se znebila tudi na bolj krvave načine.

Vladimirovac, prej neznana banatska vas, ki leži približno na pol poti med Vršcem in Pančevem v Srbiji, se je zaradi zeliščarice, imenovane Anujka, vpisala v sam vrh svetovnega kriminala. Ta je namreč, kot kaže, več kot petdeset let morila ljudi. Natančno število njenih žrtev ni znano, a naj bi s strupi umorila več deset oseb. Anujka tako velja tudi za prvo serijsko morilko na tem prostoru.

Strupi

V resnici morilka Anujka naj bi svojo vodico prodajala tudi kot zdravilo, a je šlo za zelo nevarno mešanico strupov.

Anujka je izdelovala tako imenovano »vodico«, v kateri so bili strupi, kot so arzenik, datura in nekateri strupi, ki se uporabljajo za uničevanje miši. Anujka je bila izjemno inteligentna ženska in je svoja dejanja zelo dobro prikrila, tako da so jo razkrinkali šele po več desetletjih. Veljala je za zelo mogočno zeliščarico, ki je bila povezana s temno magijo, zato so se je bali ter jo spoštovali. K njej so hodili po zdravilne napitke in mnogo njeni »pacientov« je nato umrlo v hudih mukah. Znana je bila tudi po reševanju ljubezenskih težav in moških pred vojsko, ljudje pa so pri njej celo naročali umore.

Umori

Vaščani so pripovedovali, da je, če je nekdo želel smrt svojega sovražnika, odšel do babe Anujke in ona naj bi mu izročila strupeno tekočino. In prav zaradi tega naj bi se je ljudje izjemno bali, saj so verjeli, da s črno magijo povzroča smrt ljudi, ki jo razjezijo.

Youtube
Anujka je bila izjemno inteligentna ženska, ki je zelo dobro poznala učinke strupov.

Ozadje

Banatska čarovnica je dobila tudi vzdevek di Pištonja. Bila je banatska Romunka, ki naj bi prišla iz bogate družine. Rodila naj bi se okoli leta 1837, kdaj naj bi umrla, pa ni dobro znano, a domačini pripovedujejo, da je živela vsaj 104 leta. Očitno je bila izjemna zastrupljevalka, saj je lahko napovedala čas smrti njenih žrtev po zaužitju tekočine. Svoje stranke (ki so želele nekoga umoriti) naj bi najpogosteje vprašala, koliko žrtev tehta, in tako je vedela, koliko strupa mora dati osebi, da se bo to zgodilo.

Učenke

Anujka je imela tudi več učencev in učenk, ki so prav tako ponujali »čudodelno vodico«, v kateri so bili strupi. Seveda je veliko vprašanje, ali so se sploh zavedali, kaj prodajajo.

Leta 1927 je do nje prišel nečak bogatega vdovca Gaje Prokina, ker se je želel znebiti svojega strica in podedovati njegovo premoženje. Strup je sicer pripravila ena izmed Anujkinih učenk z imenom Ljubinka, a ni napravila dovolj močnega in Gaja je umrl šele nekaj dni kasneje. Preiskava je nato pokazala, da je bil zastrupljen in začeli so izkopavati tudi druge žrtve ter ugotovili, da so bili zastrupljeni z arzenikom. Ko so Ljubinko aretirali, je izdala babo Anujko ter njene učenke. Anujko so obsodili na 15 let zapora, njene učenke pa so ustrelili, vendar so med drugo svetovno vojno nemški vojaki Anujko izpustili in vrnila se je v Vladimirovac, kjer naj bi umrla v visoki starosti, najverjetneje okoli leta 1945. Natančno število njenih žrtev verjetno nikoli ne bo znano, saj mnogi družinski člani niso želeli odobriti obdukcije. Mnogi so bili namreč osebno odgovorni za smrti svojih bližnjih. A vsaj po mnenju nekaterih naj bi se številka približala stotici, kar bi pravzaprav pomenilo, da je baba Anujka ena najhujših serijskih morilk na svetu. In kdo ve, morda je celo na vrhu seznama najhujših morilcev in morilk v zgodovini človeštva.