Zaostrovanje

Hrvaški veteran Plenkoviću dal 72 ur, da reši spor s Slovenijo, sicer bo ukrepal on. Preberite, kaj pripravlja

R.T.
4. 1. 2018, 09.10
Posodobljeno: 4. 1. 2018, 09.16
Deli članek:

V skupini na družabnem omrežju facebook o njem piše, da je »hrvaški vitez, junak tega naroda«. Premieru je poslal pismo.

Facebook
Hrvaški veteran Petar Janjić Tromblon namerava ukrepati na lastno pest.

Vojni veteran Petar Janjić Tromblon je hrvaškemu premierju Andreju Plenkoviću zaradi spora s Slovenijo zavoljo Savudrijskega zaliva, kot piše 24sata, poslal pismo. V njem mu je zapretil, da bo zbral 100 ribiških ladij in floto plovil vojnih veteranov, ki bodo »zaščitili hrvaško mejo na morju s Slovenijo pred nezakonitimi vpadi tuje policije v hrvaške teritorialne vode«,če v roku 72 ur ne razreši »problema s Slovenijo«. V pismu je med drugim zapisal sledeče:

»Gospod premier Andrej Plenković, če v roku 72 ur ne boste stopili pred hrvaški narod z jasno izjavo, kako nameravate zaščititi hrvaške državne meje, hrvaške ribiče in konec koncev tudi Ustavo Republike Hrvaške, bom storil naslednje:

1. zbral bom 100 ribiških ladij in plovila hrvaških vojnih veteranov s celega Jadrana, ki bodo hrvaško morsko mejo s Slovenijo zaščitila hrvaške teritorialne vode pred upade tuje policije,
2. hrvaškim ribičem iz Istre bom zagotovil nemoteno ribarjenje, da bodo lahko še naprej hranili svoje družine
3. zaščitil bom Ustavo Republike Hrvaške v popolnem pomenu te besede,
4. ladje bomo prinesli na Markov trg.

Da ne pozabim. V tej akciji si ne pomagajte z ministrom Medvedom, ker v zvezi s tem vprašanjem misli enako kot mi. To gotovo že veste.«

Posredovanje Evropske komisije?

Hrvaška zunanja ministrica Marija Pejčinović Burić je včeraj dejala, da si Hrvaška prizadeva in verjame, da morata članici EU in zveze Nato najprej poskusiti dvostransko urediti spor. Če ne bosta prišli do rešitve, je potem možno, da skupaj zahtevata posredovanje Evropske komisije.