v dveh letih

Kitajska ugasnila 13.000 spletnih strani

J.P./STA
24. 12. 2017, 16.19
Posodobljeno: 24. 12. 2017, 16.22
Deli članek:

Kitajska je od leta 2015 ugasnila ali preklicala licenciranje za približno 13.000 spletnih strani, ker naj bi kršile kitajsko zakonodajo, so danes sporočili kitajski mediji. Kritiki sicer opozarjajo, da kitajske oblasti že vse od nastopa sedanjega predsednika Xi Jinpinga leta 2012 zaostrujejo regulacijo interneta.

Reuters

Poleg spletnih strani so oblasti zaprle tudi približno deset milijonov spletnih uporabniških računov, ki so prav tako kršili zakone. Ukrepi naj bi po prepričanju pristojnih na kršitelje vplivali zastrašujoče.

Kljub temu da ima Kitajska največje število uporabnikov interneta na svetu, pa je njena zakonodaja na tem področju med najstrožjimi. Raziskava ameriškega think tanka Freedom House leta 2015 je pokazala, da je regulacija celo strožja od tiste v Iranu in Siriji.

Letos je komunistični režim sprejel zakone, ki med drugim tuja visokotehnološka podjetja obvezujejo, da podatke o svojih uporabnikih hranijo znotraj države. Prav tako Kitajska cenzurira internetno vsebino in onemogoča dostop do nekaterih spletnih strani, kot so na primer iskalnik Google in družbeni omrežji Facebook in Twitter. Spletno cenzuro nekateri imenujejo kar "veliki kitajski požarni zid".

Peking svoje zakona zagovarja s sklicevanjem na kibernetsko suverenost Kitajske.