Izstop

Izrael uresničuje napoved

J.P./STA
24. 12. 2017, 16.17
Posodobljeno: 24. 12. 2017, 16.18
Deli članek:

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je sporočil, da bo njegova država v skladu z napovedmi izstopila iz Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco). Veleposlanica Izraela pri ZN bo Unesco o tem pisno obvestila še pred koncem leta, izstop pa bo nato začel veljati konec leta 2018.

Profimedia
Izraelski premier je na današnji seji vlade pojasnil, da je zunanjemu ministrstvu naročil, naj dejanski izstop izvede konec tedna.

Ta korak je Netanjahu sicer napovedal že oktobra, potem ko se je za umik ZDA iz Unesca odločil ameriški predsednik Donald Trump. Državi Unescu, ki je leta 2011 v svoje članstvo sprejel Palestino, očitata, da je protiizraelsko nastrojen.

Izraelski premier je na današnji seji vlade pojasnil, da je zunanjemu ministrstvu naročil, naj dejanski izstop izvede konec tedna. "Mislim, da je to nujno - v luči pristranskega, enostranskega in absurdnega odnosa organizacije do nas ter tudi ob odločnem stališču ZDA v ZN, ki ga pozdravljamo," je ob tem dejal Netanjahu.

Izrael in njegovo glavno zaveznico ZDA je v preteklosti razjezila vrsta Unescovih odločitev - poleg samega sprejema Palestine v članstvo tudi več obsodb izraelskih ukrepov v Jeruzalemu in pa uvrstitev mesta Hebron na Zahodnem bregu na seznam svetovne dediščine v Palestini.

Netanjahujeva današnja napoved sicer sledi potrditvi resolucije v Generalni skupščini ZN, ki poziva ZDA k umiku priznanja Jeruzalema kot prestolnice Izraela in ponavlja, da je treba status Jeruzalema rešiti na pogajanjih med Izraelom in Palestinci.

Kljub grožnji Trumpa, da bodo ZDA prenehale financirati države, ki bodo podprle resolucijo, je za resolucijo glasovalo 128 držav, tudi večina članic EU in Slovenija.

ZDA so umik iz Unesca napovedale oktobra. Kot so takrat sporočili iz State Departmenta, bo odločitev v skladu s pravili Unesca začela veljati decembra 2018, ko bo sedanje ameriško predstavništvo pri Unescu nasledila opazovalna misija.

ZDA so financiranje Unesca, ki je predstavljalo kar okoli petino vseh sredstev te organizacije, protestno ustavile že leta 2011, takoj po sprejetju Palestine. Dve leti pozneje so zaradi neplačevanja članarine izgubile volilne pravice v organizaciji, vendar pa so vztrajale kot članica.