ARA San Juan

FOTO: To je zadnja fotografija pogrešane podmornice

J.P.
5. 12. 2017, 08.10
Posodobljeno: 5. 12. 2017, 08.43
Deli članek:

Pred skoraj tremi tedni je krenila na – kot kaže – svojo zadnjo pot.

Twitter
Fotografija je nastala v ponedeljek, 13. novembra.

Argentinska podmornica ARA San Juan s 44-člansko posadko je izginila 15. novembra. Nedolgo za tem je bila na istem območju zaznana eksplozija. Dizelska podmornica je imela za 10 dni kisika. Bila je na poti v Mar del Plato.

Profimedia
Pogrešana podmornica ARA San Juan

Kratek stik

Fotografija je nastala na krovu letala boeing 737 letalske družbe Aerolineas Argentinas, dva dni pred izginotjem podmornice. Ujeta je bila v bližini mornariškega oporišča Ushuaia na skrajnem jugu Argentine, od koder je izplula. Zadnje sporočilo s podmornice se je pred prekinitvijo radijske povezave nanašalo na kratek stik, ki ga je povzročil vdor morske vode v prezračevalni sistem.

Profimedia
Izdelana je bila leta 1983 v Nemčiji. Dolga je 66 metrov, doseže hitrost do 45 kilometrov na uro, njen doseg pa je 22.224 kilometrov.

Družine članov posadke od argentinske mornarice zahtevajo, da nadaljuje z iskanjem preživelih, čeprav, čeprav je ta reševalno akcijo v četrtek uradno opustila. Takrat so pojasnili, da upanja, da je kdo preživel, več ni, in da se bodo osredotočili na iskanje razbitin.

Trije neznani predmeti

Ameriška in ruska plovila se bodo pri prečesavanju 4.000 kvadratnih kilometrov velikega območja Atlantskega oceana, kjer je sonar na morskem dnu zaznal tri neznane predmete, pridružila petim iz Argentine in enemu iz Čila.

Pri prvotnem iskanju je sodelovalo 28 plovil, devet zrakoplovov, 4.000 ljudi iz 18 držav.