Neuradno

Pet kilometrov divjal v napačno smer: ne prekršek, ampak kazenska ovadba

T.L.
5. 12. 2017, 07.20
Deli članek:

Vozniku (60), ki je konec novembra obrnil pred predorom Trojane in vozil pet kilometrov v napačno smer, naj bi po intervenciji tožilstva grozila kazenska ovadba.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Voznik, ki je konec novembra pred trojanskim predorom zaradi zastoja, ki je nastal pred predorom zaradi gašenja gorečega tovornjaka, obrnil in vozil dobrih pet kilometrov v nasprotno smer po štajerski avtocesti, bo neuradno kazensko ovaden, so poročali v oddaji 24ur na Pop TV.

Policija je najprej dogodek obravnavala kot prekršek (vozniku so izrekli kazen 18 točk in 1200 evrov globe), nato pa jih je tožilstvo pozvalo, naj posredujejo dodatne okoliščine o dogodku. Neuradno je ovadba po tožilski intervenciji le vprašanje časa, to pa pomeni, da gre storilec lahko tudi za leto dni v zapor. 

Policija zdaj zbira obvestila za obravnavo nevarne vožnje, izjav o tem pa na PU Ljubljana danes niso dajali. 

Na Agenciji za varnost prometa opozarjajo, da gre za dvorezen meč: če policisti vozniku izrečej kazen, lahko takoj ostane brez izpita, če pa podajo ovadbo, lahko izpit do sojenja dobi nazaj. "Predvidevam, da se bo to zopet nekaj let vleklo po sodiščih, na koncu pa se bo končalo s pogojno obsodbo," predvideva Igor Velov z Agencije za varnost prometa. 

Policisti so 60-letnika, ki ni vozil pod vplivom alkohola, ustavili pri Blagovici.  Vozniku so takoj odvzeli vozniško dovoljenje in ga posredovali na sodišče. Vendar pa, kot so za komercialno televizijo potrdili na sodišču, je odvisno od primera do primera in se lahko teoretično zgodi, da vozniku dovoljenje tudi vrnejo.