Nova fronta

Izraelska voljska pripravljena na vstop v Sirijo

B.K.
4. 11. 2017, 12.46
Posodobljeno: 4. 11. 2017, 12.49
Deli članek:

Izraelska vojska, ki je v sosednji Siriji že večkrat posredovala s svojimi letali, je sedaj pripravljena, da tudi vkoraka na njen teritorij. Razlog – obramba lokalne vasi.

Reuters
Izraelski vojaki

»V zadnjih urah smo bili priča zaostrovanju spopadov na področju vasi Hader, kjer prebiva verska skupnost imenovana Druzi, na sirskem delu Golanske planote,« je dejal Ronen Manelis, predstavnik  Izraelskih obrambnih sil (IDF). »IDF je pripravljena da priskoči na pomoč prebivalcem vasi in prepreči škodo ali zavzetje vasi Hader,« je še dodal.

Izrael je do sedaj sicer v konfliktu v Siriji sodeloval zelo konzervativno. IDF je vojaško posredovala le v kolikor je bila ogrožena izraelska suverenost.

Stanje se je spremenilo po nedavnem terorističnem napadu na vas Hader, v katerem je umrlo 9 ljudi, vsaj 23 pa je bilo ranjenih.

Verska skupnost Druzi izvira iz 11. stoletja, ko se je odcepila od šiitske veje islama, imenovane Ismalizem. Salafistične skupine jih dojemajo za heretike. V Siriji Druzi predstavljajo 3 odstotke celotne populacije.